# Calculating Discount Math Worksheet for Grade 6

This activity helps Grade 6 students learn how to calculate discounts and the final price after applying the discount. By practicing these problems, you’ll understand how to determine the amount saved and the new price, which is useful for shopping and budgeting. This exercise will improve your math skills and make you more confident with everyday calculations. Let’s get started!

[Scroll Down for Download Link]

Contents

## Calculate The Discount and Final Price After Discount Worksheet

Discount Amount = Original Price×Discount Percentage/100
Final Price = Original Price − Discount Amount

#### 1. For a price of \$75 and a discount of 24% :

= 75 * 24/100
​= 75 * 0.24
=18

Amount of Discount = 18

• Final Price = 75−18 = 57

Price After Discount = 57

#### 2. For a price of \$40 and a discount of 5% :

= 40 *  5/100
= 40 * 0.05
=2

Amount of Discount = 2

• Final Price = 40 − 2= 38

Price After Discount = 38

#### 3. For a price of \$60 and a discount of 35% :

= 60 * 35/100
= 60 * 0.35
= 21

Amount of Discount =  21

• Final Price = 60 − 21= 39

Price After Discount = 39

#### 4. For a price of \$30 and a discount of 70% :

= 30 * 70/100
= 30 * 0.70
= 21

Amount of Discount = 21

• Final Price = 30 − 21= 9

Price After Discount = 9

#### 5. For a price of \$30 and a discount of 10% :

= 30 * 10/100
=30 * 0.10
= 3

Amount of Discount = 3

• Final Price=30 − 3=27

Price After Discount = 27

#### 6. For a price of \$20 and a discount of 30% :

= 20 * 30/100
= 20 * 0.30
= 6

Amount of Discount = 6

• Final Price = 20 − 6 = 14

Price After Discount = 14

#### 7 . For a price of \$50 and a discount of 22%:

= 50 * 22/100
= 50 * 0.22
= 11

Amount of Discount = 11

• Final Price = 50 − 11 = 39

Price After Discount = 39

#### 8. For a price of \$20 and a discount of 60% :

= 20 * 60/100
= 20 * 0.60
= 12

Amount of Discount = 12

• Final Price = 20 − 12 = 8

Price After Discount = 8

#### 1. For a price of \$16 and a discount of 50%:

= 16 * 50/100
= 16 * 0.50
= 8

Amount of Discount = 8

• Final Price = 16 − 8 = 8

Price After Discount = 8

#### 2. For a price of \$20 and a discount of 35% :

= 20 * 35/100
= 20 * 0.35
= 7

Amount of Discount = 7

• Final Price = 20 − 7 = 13

Price After Discount = 13

#### 3. For a price of \$15 and a discount of 20%:

= 15 * 20/100
= 15 * 0.20
= 3

Amount of Discount = 3

• Final Price = 15 – 3 = 12

Price After Discount = 12

#### 4. For a price of \$20 and a discount of 65% :

= 20 * 65/100
= 20 * 0.65
= 13

Amount of Discount = 13

• Final Price = 20 − 13 = 7

Price After Discount = 7

#### 5. For a price of \$50 and a discount of 10% :

= 50 * 10/100
= 50 * 0.10
= 5

Amount of Discount = 5

• Final Price = 50 − 5 = 45

Price After Discount = 45

#### 6. For a price of \$40 and a discount of 55% :

= 40 * 55/100
= 40 * 0.55
= 22

Amount of Discount = 22

• Final Price = 40 − 22 = 18

Price After Discount = 18

#### 7. For a price of \$16 and a discount of 25% :

= 16 * 25/100
= 16 * 0.25
= 4

Amount of Discount = 4

• Final Price = 16 − 4 = 12

Price After Discount = 12

#### 8. For a price of \$18 and a discount of 33% :

= 18 * 33/100
= 18 * 0.33
= 5.94

Amount of Discount = 5.94

• Final Price = 18 − 5.94 = 12.06

Price After Discount = 12.06

#### 1. For a price of \$25 and a discount of 12% :

= 25 * 12/100
= 25 * 0.12
= 3

Amount of Discount = 3

• Final Price = 25 − 3 = 22

Price After Discount = 22

#### 2. For a \$12 item with a 66% discount :

= 12 * 66/100
= 12 * 0.66
= 7.92

Amount of Discount = 7.92

• Final Price = 12 − 7.92 = 4.08

Price After Discount = 4.08

#### 3. For an \$80 item with a 55% discount:

= 80 * 55/100
= 80 * 0.55
= 44

Amount of Discount = 44

• Final Price = 80 − 44 = 36

Price After Discount = 36

#### 4. For a \$20 item with a 45% discount :

= 20 * 45/100
= 20 * 0.45
= 9

Amount of Discount = 9

• Final Price = 20 − 9 = 11

Price After Discount = 11

#### 5. For a \$15 item with a 40% discount:

= 15 * 40/100
= 15 * 0.40
= 6

Amount of Discount = 6

• Final Price = 15 − 6 = 9

Price After Discount = 9

#### 6. For a \$25 item with a 20% discount:

= 25 * 20/100
= 25 * 0.20 = 5

Amount of Discount = 5

• Final Price = 25 − 5 = 20

Price After Discount = 20

#### 7. For a \$10 item with a 30% discount:

= 10 * 30/100
= 10 * 0.30
= 3

Amount of Discount = 3

• Final Price = 10 − 3 = 7

Price After Discount = 7

#### 8. For a \$70 item with a 10% discount:

= 70 * 10/100
= 70 * 0.10
= 7

Amount of Discount = 7

• Final Price = 70 − 7 = 63

Price After Discount = 63

#### 1. For a \$60 item with an 85% discount:

= 60 * 85/100
= 60 * 0.85
= 51

Amount of Discount = 51

• Final Price = 60 − 51 = 9

Price After Discount = 9

#### 2. For a \$15 item with a 20% discount:

= 15 * 20/100
= 15 * 0.20
= 3

Amount of Discount = 3

• Final Price = 15 − 3 = 12

Price After Discount = 12

### 3. For a \$20 item with a 65% discount:

= 20 * 65/100
= 20 * 0.65
= 13

Amount of Discount = 13

• Final Price = 20 − 13 = 7

Price After Discount = 7

#### 4. For an \$18 item with a 33% discount:

= 18 * 33/100
= 18 * 0.33
= 5.94

Amount of Discount = 5.94

• Final Price = 18 − 5.94 = 12.06

Price After Discount = 12.06

#### 5. For a \$10 item with a 10% discount:

= 10 * 10/100
= 10 * 0.10
= 1

Amount of Discount = 1

• Final Price = 10 − 1 = 9

Price After Discount = 9

#### 6. For a \$35 item with a 20% discount :

= 35 * 20/100
= 35 * 0.20
= 7

Amount of Discount = 7

• Final Price = 35 − 7 = 28

Price After Discount = 28

#### 7. For a \$46 item with a 50% discount:

= 46 * 50/100
= 46 * 0.50
= 23

Amount of Discount = 23

• Final Price = 46 − 23 = 23

Price After Discount = 23

#### 8. For an \$80 item with a 75% discount:

= 80 * 75/100
= 80 * 0.75
= 60

Amount of Discount = 60

• Final Price = 80 − 60 = 20

Price After Discount = 20

You’ve completed the activity of calculating discounts and final prices. By practicing these problems, you’ve learned how to determine savings and the new price after a discount. This skill is useful for shopping and managing money. Great job on your hard work! Keep practicing to further improve your math abilities and become even more confident in handling discounts.

Read More:

## Colorful Rainbow Crafts for Kids

Craftwork is not limited to kids, in fact, it’s not confined to any age limit. By doing craftwork our creativity increases. We are in school,…

## Mother’s Day Handprint Crafts for Kids

You don’t need to worry about Mother’s Day presents anymore. We have listed 20 amazing Mother’s Day handprint crafts for kids which are easy peasy…

## Single-digit Addition Math Worksheets & Free Printables

We have bought single-digit addition math foundational worksheets that will help your kid in building and brushing their counting skills. In this busy world, it…

## Easy Apple Craft Ideas For Kids

We all know about apples, it’s a fruit which we all have eaten once or more than a thousand times. It has so many benefits…

## Easy Butterfly Crafts for Kids – Catch the Flying Butterfly

I am super excited for the spring and all the fun that it brings: playing in the park, jumping in the mud puddles, riding bikes,…

+ +