IEO Previous Year Question Paper for Class 5 (2013, SET A)

ieo-previous-year-question-paper-for-class-5-2013-set-a

Free Download for IEO English Olympiad 2013 sample papers for Class 5 from Kidpid.com. Try to solve previous year question paper and increase your chances to qualify for 2nd level English Olympiad Exam. Remember more you practice, more marks you will get in Olympiad exam.

IEO Previous Year Question Paper for Class 5 (2013, SET A)

WORD AND STRUCTURE KNOWLEDGE

FOR QUESTIONS 1 TO 10, CHOOSE THE BEST WORD OR PHRASE TO COMPLETE EACH SENTENCE.

Example

I have a _____ friends in my neighbourhood.

A. many

B. few

C. much

D. lots

 

1. I was looking out of the window________ someone called my name.

A. while

B. when

C. as

D. SO

[showhide type=”1″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: B

[/showhide]

 

2. We________that our school had once been a hospital.

A. invented

B. discovered

C. reviewed

D. reminded

[showhide type=”2″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: B

[/showhide]

 

3._______ I was playing tennis, I broke my arm.

A. While

B. When

C. As

D. During

[showhide type=”3″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: A

[/showhide]

 

4.__________a car they also have a bike.

A. Beside

B. Besides

C. Except for

D. Apart

[showhide type=”4″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: B

[/showhide]

 

5. I_____ walking when the weather was fine.

A. agreed

B. loved

C. wanted

D. decided

[showhide type=”5″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: B

[/showhide]

 

6. They had one hour to do it, but the students have_______ finished the work.

A. yet

B. already

C. never

D. still

[showhide type=”6″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: B

[/showhide]

 

7. Seema arrived in Patna two days________

A. already

B. since

C. yet

D. ago

[showhide type=”7″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: D

[/showhide]

 

8. Many of Manish’s classmates________an interest in joining the campaign.

A. suggested

B. expressed

C. described

D. concurred

[showhide type=”8″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: B

[/showhide]

 

9. You will get good marks,____you study hard.

A. if

B. at the time

C. unless

D. suppose

[showhide type=”9″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: A

[/showhide]

 

10. You haven’t completed your homework,_______we cannot go to the match.

A. at first

B. therefore

C. however

D. because

[showhide type=”10″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: B

[/showhide]

 

FOR QUESTIONS 11 TO 13, MATCH THE WORDS IN EACH LINE WITH THE OPTION THAT CAN BE USED WITH ALL OF THEM.

Example

furniture, cake, advice, news

A. unit

B. article

C. piece

D. item

 

11. listen to, talk to, think about, look up

A. the radio

B. a friend

C. the weather

D. a book

[showhide type=”11″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: B

[/showhide]

 

12. offer, give, take, ask for

A. a response

B. an answer

C. advice

D. a solution

[showhide type=”12″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: C

[/showhide]

 

13. best, close, mutual, school

A. family

B. friend

C. couple

D. teacher

[showhide type=”13″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: B

[/showhide]

 

FOR QUESTIONS 14 TO 17, FILL IN THE BLANKS WITH THE RIGHT OPTION.

Boating Holiday

I went boating for the first time last summer.___(14)____ , a boy asked if I would like to go on a houseboat with him. ___(15)___ I thought this was a wonderful idea but after a while I wasn’t too sure. We had to manage the boat ourselves and I had no previous experience. ____(16)___ I began to feel more confident._____ (17)____ suddenly, we hit a rock and I fell over. I hadn’t hurt myself but felt very embarrassed.

14.

A. One morning

B. At first

C. In the beginning

D. Once upon a time

[showhide type=”14″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: A

[/showhide]

 

15.

A. Firstly

B. At first

C. Slowly

D. Then

[showhide type=”15″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: B

[/showhide]

 

16.

A. After a while

B. Lately

C. Little later

D. Shortly

[showhide type=”16″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: A

[/showhide]

 

17.

A. Moreover

B. Finally

C. Then

D. Later

[showhide type=”17″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: C

[/showhide]

 

READING

FOR QUESTIONS 18 TO 21, READ THE SIGNS AND ANSWER THE QUESTIONS.

Example

CHILDREN UNDER FIVE MUST HAVE AN ADULT WITH THEM ON THIS RIDE

The sign says that_______

A. children less than 5 years old cannot go on this ride alone

B. children in groups of five or more must have an adult with them

C. adults are not allowed on this ride

D. none of these

 

ADVENTURE PARK

THIS ENTRANCE CLOSED UNTIL 11 AM TODAY USE OTHER ENTRANCE BESIDE CAFE

18. The other entrance is_______

A. near the cafe

B. opposite the cafe

C. adjacent to the cafe

D. around the cafe

[showhide type=”18″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: C

[/showhide]

 

19. If you try to use the closed gate will you be punished?

A. Yes

B. No

C. May be

D. Can’t say

[showhide type=”19″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: D

[/showhide]

 

20. This sign_______

A. is a warning

B. gives permission

C. gives information

D. is an order

[showhide type=”20″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: C

[/showhide]

 

PLEASE REMAIN SEATED UNTIL THE PERFORMANCE IS OVER

21. The sign________

A. is a suggestion

B. is a warning

C. is a request

D. gives information

[showhide type=”21″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: C

[/showhide]

 

FOR QUESTIONS 22 TO 26, READ THE TEXT AND ANSWER THE QUESTIONS.

BERRIES FOR GOPAL

Gopal paused to take in the smell and scene around him as he walked down the street. He often took this route after school, but did not remember seeing the creepers that covered the bushes near the road. He supposed they might have always been there, but the recent rains had probably made them bigger and healthier for they had grown larger and longer. Now, the creepers seemed to cover everything and bunches of dark berries could be seen among the deep green leaves. The berries looked delicious, small and red though some were larger and yellowish.

Gopal watched the creepers spread and grow everyday on his way to and back from school and finally one day he decided to taste the abundant tiny fruit. However, first he wanted to be sure they were edible and took some home to his grandmother who said they were a kind of gooseberry. Later that day, Gopal checked on the internet to correctly identify the plant. He found that there were whole pages dedicated to edible wild fruits and plants, as well as imposter plants that looked similar but were actually bad for you.

After much research, he decided the berries were safe to eat. He put one into his mouth and tasted the sharp, tangy flesh. Little black seeds were at the centre of the fruit. He carefully, savoured the tartness of the wild gooseberry. Then he began waiting an hour to see if there was any sort of reaction, just in case he’d made a mistake. After a while, when he found that he had no stomach pains or any other reaction, he ate a few more and then got a bag and collected all the berries he could find. He rinsed them and ate a few more, but he crushed most of them to make juice. The juice did not need sugar and tasted sweet and natural. This is how Gopal became interested in plants and learned about them from school and on the internet.

22. What did Gopal see as he walked along the road?

A. Flowers

B. Vegetables

C. Money plants

D. Wild vines

[showhide type=”22″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: D

[/showhide]

 

23. Why was Gopal careful about picking and eating the wild fruit?

A. They might be poisonous.

B. They might make him fat.

C. They might not be delicious.

D. They might cause infections.

[showhide type=”23″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: A

[/showhide]

 

24. How did Gopal decide that the fruit was safe?

A. They looked delicious.

B. He did a lot of research.

C. He watched a programme on TV.

D. He consulted a doctor.

[showhide type=”24″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: B

[/showhide]

 

25. Why did Gopal wait after eating some of the  fruit?

A. He was letting them react.

B. He was making sure he didn’t get sick.

C. He was making juice.

D. He was collecting more berries.

[showhide type=”25″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: B

[/showhide]

 

26. How did finding the wild fruit change Gopal?

A. He started appreciating nature more.

B. He ate more healthily.

C. He got bitten by a snake.

D. He stopped buying store food.

[showhide type=”26″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: A

[/showhide]

 

SPOKEN AND WRITTEN  EXPRESSION

FOR QUESTIONS 27 TO 36, CHOOSE THE BEST WORD TO COMPLETE THE TEXT.

Wet Walk

The wettest walk in the (example)____(A)____ is probably the one Dhamu and Somnath did a few years___ (27)___ when they walked to Cherrapunji from Calcutta during the monsoons . To prepare for the trip they ___(28)__a day standing in a lake. But they were more comfortable there than at Cherrapunji_____ (29)___ they weren’t tired or hungry there. They began their 1.126 km walk____ (30)___ 8th December 2005 and____ (31)___ in Cherrapunji 47 days later. A plane took them straight home from there.

Dhamu had his 27th_____ (32)___ during the trip and he was amazed when Somnath gave him a small___(33) ___cake with a candle inside. Somnath said __(34)__ moment for him was when Dhamu’s face lit up when he__ (35)__ that cake. The strange things is that more men____(36)__ walked on the moon than to Cherrapunji.

Example

A. world

B. country

C. planet

D. earth

 

27.

A. then

B. ago

C. since

D. after

[showhide type=”27″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: B

[/showhide]

 

28.

A. passed

B. stayed

C. spent

D. had

[showhide type=”28″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: C

[/showhide]

 

29.

A. because

B. but

C. therefore

D. SO

[showhide type=”29″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: A

[/showhide]

 

30.

A. in

B. at

C. on

D. for

[showhide type=”30″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: C

[/showhide]

 

31.

A. got

B. reached

C. went

D. arrived

[showhide type=”31″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: D

[/showhide]

 

32.

A. celebration

B. anniversary

C. wedding

D. birthday

[showhide type=”32″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: D

[/showhide]

 

33.

A. celebration

B. celebrative

C. celebratory

D. celebrating

[showhide type=”33″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: C

[/showhide]

 

34.

A. greater

B. good

C. best

D. better

[showhide type=”34″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: C

[/showhide]

 

35.

A.saw

B. looked

C. watched

D. realised

[showhide type=”35″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: A

[/showhide]

 

36.

A. did

B. have

C. was

D. has

[showhide type=”36″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: B

[/showhide]

 

FOR QUESTIONS 37 TO 45, READ THE COVERSATION AND CHOOSE THE CORRECT WORD TO FILL EACH BLANK.

Arvind : So how often do you (example)______(C)____ your email? Mani : At least once a day and sometimes more. If I’ve____(37)____ any messages I usually answer them straightaway and I always____ (38)___ my friends messages on their birthdays. Arvind : I use my computer mostly for word___(39)___ Mani : Don’t you ever__(40)__the net? Arvind : Sure, in fact I__ (41)____a fantastic website just the other day. It was the official site of the film A.I. You can actually chat to a robot on the site! Mani : And do you ever buy things__(42)___ ?

Arvind : Well, I bought some CDs and a new ringtone for my mobile phone this morning Mani : You really like your mobile, don’t you? What’s the worst experience you’ve ever had with a computer? Arvind : Once, when I had to hand in a really important essay the next day, my computer____(43)___ and I____ (44)___ the whole document. Mani : Hadn’t you_ (45)__a backup copy? Arvind : No. Anyway it turns out the computer had a virus so the copy probably would have been infected too.

Example

A. look

B. see

C. check

D. watch

 

37.

A. received

B. arrived

C. retrieved

D. accessed

[showhide type=”37″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: A

[/showhide]

 

38.

A. give

B. send

C. emit

D. put

[showhide type=”38″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: B

[/showhide]

 

39.

A. producing

B. processing

C. writing

D. working

[showhide type=”39″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: B

[/showhide]

 

40.

A.navigate

B. sail

C. travel

D. surf

[showhide type=”40″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: D

[/showhide]

 

41.

A. arrived at

B. reached

C. came across

D. visited

[showhide type=”41″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: D

[/showhide]

 

42.

A. online

B. on hold

C. connected

D. remotely

[showhide type=”42″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: A

[/showhide]

 

43.

A. dropped

B. crashed

C. hung up

D. closed

[showhide type=”43″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: B

[/showhide]

 

44.

A. missed

B. lost

C. disappeared

D. rubbed out

[showhide type=”44″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: B

[/showhide]

 

45.

A. done

B. made

C. produced

D. prepared

[showhide type=”45″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: B

[/showhide]

 

ACHIEVERS SECTION

FOR QUESTIONS 46 TO 49, CHOOSE THE BEST WORD OR PHRASE TO COMPLETE EACH SENTENCE.

46. The group tried to_____the barriers in their path.

A. overlook

B. overcome

C. overwhelm

D. overtake

[showhide type=”46″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: B

[/showhide]

 

47. I told her I prefer travelling by train_____

A. than flying

B. to fly

C. to flying

D. to flight

[showhide type=”47″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: C

[/showhide]

 

48. She______to wear glasses. She can’t see the letters well enough.

A. should

B. can

C. must

D. ought

[showhide type=”48″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: D

[/showhide]

 

49. I asked for her help and she_______me well.

A. adviced

B. suggested

C. advised

D. suggest

[showhide type=”49″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: C

[/showhide]

 

READ THE SIGN AND ANSWER THE QUESTION.

PARK CLOSES AT 6 PM

EXCEPT IN DECEMBER

WHEN IT CLOSES AT 4 PM

50. The park______________.

A. closes early during winters

B. closes early only in December

C. closes at 6 pm on all days

D. closes later in December

[showhide type=”50″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: B

[/showhide]

 

Related Articles

Responses



For Worksheets & PrintablesJoin Now
+