IEO Previous Year Question Paper for Class 5 (2013, SET B)

ieo-previous-year-question-paper-for-class-5-2013-set-a

Free Download for IEO English Olympiad 2013 sample papers for Class 5 from Kidpid.com. Try to solve previous year question paper and increase your chances to qualify for 2nd level English Olympiad Exam. Remember more you practice, more marks you will get in Olympiad exam.

IEO Previous Year Question Paper for Class 5 (2013, SET B)

WORD AND STRUCTURE KNOWLEDGE

FOR QUESTIONS 1 TO 14, CHOOSE THE CORRECT WORD OR PHRASE TO COMPLETE EACH SENTENCE.

Example

I have a______friends in my neighbourhood.

A. many

B. few

C. much

D. lots

 

1. I____________there is a river near the school, children don’t go there________ there are wild elephants.

A. Although, because

B. Despite, as

C. In spite of, as

D. Though, due to

[showhide type=”1″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: A

[/showhide]

 

2.______you finish the work, you can’t go out.

A. In order so

B. Unless

C. Even

D. Though

[showhide type=”2″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: B

[/showhide]

 

3._______David_______John have gone to the cinema. They are both at school.

A. Either, or

B. Not, nor

C. Neither, nor

D. Either, nor

[showhide type=”3″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: C

[/showhide]

 

4. There are very good________ schools near here.

A. first and second

B. child and teenager

C. primary and secondary

D. local and government

[showhide type=”4″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: C

[/showhide]

 

5. I want to do a_________course in engineering.

A. degree

B. superior

C. career

D. high

[showhide type=”5″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: A

[/showhide]

 

6. It is always fun to see your friends at the beginning of a new academic

A. course

B. term

C. year

D. period

[showhide type=”6″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: C

[/showhide]

 

7.____student in class has to give me his or her homework tomorrow.

A. Each one

B. Every

C. All

D. All of the

[showhide type=”7″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: B

[/showhide]

 

8. Both my brothers are studying________universities in Britain.

A. in

B. at

C. to

D. for

[showhide type=”8″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: B

[/showhide]

 

9. The window_______needs cleaning.

A. shine

B. glass

C. pane

D. sheet

[showhide type=”9″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: C

[/showhide]

 

10. The six o’clock train is the most_______for me.

A. available

B. convenient

C. popular

D. easy

[showhide type=”10″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: B

[/showhide]

 

11. We can use the pedestrian________near the traffic lights.

A. cross

B. crossing

C. across

D. crossover

[showhide type=”11″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: B

[/showhide]

 

12. The umpire kept his eagle eye on the tennis match. The expression eagle eye means

A. to be careful

B. to be like an eagle

C. to have acute eyesight

D. to notice everything

[showhide type=”12″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: D

[/showhide]

 

13. Did you converse______birthday party?

A. on

B. to

C. for

D. with

[showhide type=”13″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: D

[/showhide]

 

14. Were you______in Calcutta?

A. birth

B. born

C. borned

D. birthed

[showhide type=”14″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: B

[/showhide]

 

FOR QUESTIONS 15 TO 18, FILL IN THE BLANKS WITH THE RIGHT OPTION.

My cousin Lucy has a photographic memory. If she reads a page in a book, she___(15)___ remember the whole thing word by word. She___ (16)__ study nearly as hard as me.

I revised every day for a week before our last history test and I still____ (17)__. remember a lot of important dates. Luckily, I_ __(18)_ always remember a lot of important information and I get extra marks for that.

15.

A. could

B. must

C. can

D. able to

[showhide type=”15″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: C

[/showhide]

 

16.

A. doesn’t have to

B. mustn’t

C. couldn’t

D. isn’t able to

[showhide type=”16″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: A

[/showhide]

 

17.

A. didn’t have to

B. couldn’t

C. mustn’t

D. was able to

[showhide type=”17″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: B

[/showhide]

 

18.

A. can

B. had to

C. was able to

D. couldn’t

[showhide type=”18″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: A

[/showhide]

READING

FOR QUESTIONS 19 TO 22, READ THE SIGNS AND ANSWER THE QUESTION.

Example

CHILDREN UNDER FIVE MUST HAVE AN ADULT WITH THEM ON THIS RIDE.

The sign says that

A. children less than 5 years old cannot go on this ride alone

B. children in groups of five or more must have an adult with them

C. adults are not allowed on this ride

D. none of these

 

TEACHERS AT THIS SCHOOL DON’T HAVE TO WEAR A TIE, BUT THEY MAY IF THEY WISH TO.

19. The sign says that _____

A. the teachers have a choice

B. it is compulsory

C. it is a part of the dress code

D. they should, it is a good idea

[showhide type=”19″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: A

[/showhide]

 

NOTICE

MOBILE PHONES CAN DISRUPT THOSE WORKING OR ENJOYING THEMSELVES HERE.

PLEASE SWITCH OFF YOUR PHONE NOW.

20. This notice may not be seen_____

A. at a hospital

B. in a cinema hall

C. at a music store

D. at a public library

[showhide type=”20″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: C

[/showhide]

 

21. The notice says that______

A. cell phones are harmful

B. others will take away your phone

C. others will spoil the programme

D. you should switch off your phone

[showhide type=”21″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: D

[/showhide]

 

22. The word ‘now’ shows_______

A. anger

B. firmness

C. order

D. action

[showhide type=”22″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: B

[/showhide]

 

FOR QUESTIONS 23 TO 27, READ THE PASSAGE AND ANSWER THE QUESTIONS THAT FOLLOW.

TINA OF TECMAC

Most of the robots in the Tecmac exhibition in Bangalore can talk, climb stairs or pick up objects but Tina, the little girl robot, doesn’t do any of these things. She is designed to look lovable. Tina is one of a new generation of robots and their designers don’t want them to seem threatening to human beings.

Many technological problems need to be resolved before people start buying robots for their homes, and scientists also realise that there are deep psychological issues involved. ‘The concept of Bio Imaging robotics is that robots can co-exist with humans’, says VC Ravi Chandran, the designer of Tina, the robot ‘friend’ and Rama, a singing, dancing machine and one of the most impressive robots at the show.

Another is Microman’s new robot called Moman and the company hopes it will one day be able to do household tasks. Japan is already home to half of the world’s industrial robots and 90% of robot pets. “I don’t think we feel uncomfortable with robots and we also love technology’, said Kazuo Hirai of Honda. The robots that appeal most to humans at the moment, however, are those that don’t have a human form.

Paro, a furry creature a bit like a seal, is used in children’s hospitals all over the world because the pleasant sensation of holding him helps the children recover more quickly. Not all robots are designed to be appealing however. For example, there’s the robot guard dog Mata 2. He has a camera and a mobile phone and can be guided by voice commands so that if you are away on a holiday, you can phone him and tell him Lwhat to do.

23. Why is Tina different from other robots?

A. She can climb stairs.

B. She doesn’t do anything.

C. She can talk.

D. She is likeable.

[showhide type=”23″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: D

[/showhide]

 

24. What information is available in the passage?

A. Updates on new generation robots

B. Details about an exhibition

C. Information about how robots are built.

D. Questions to find out whether people like robots

[showhide type=”24″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: A

[/showhide]

 

25. Why haven’t robots become popular yet?

A. They don’t look enough like real people.

B. They don’t work properly.

C. People find them strange and frightening.

D. They are too ugly.

[showhide type=”25″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: C

[/showhide]

 

26. Paro is a robot_______

A. pet

B. nurse

C. child

D. doctor

[showhide type=”26″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: A

[/showhide]

 

27. What is the writer trying to do in the text?

A. Persuade people to buy robots that look like humans.

B. Explain how robots work.

C. Criticise robots that look like humans.

D. Describe the different robots that are being designed.

[showhide type=”27″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: D

[/showhide]

 

SPOKEN AND WRITTEN EXPRESSION

FOR QUESTIONS 28 TO 36, CHOOSE THE BEST WORD TO COMPLETE THE LETTER.

Dear Sama

I want to tell you about my summer classes at the institute. I (e.g.) ___(B)___ here for one week and I_ (28)__ know how to plan a project. When the course__ (29)_ the teacher__(30)__ me a list of things to do. I _(31)_ about them but they were___(32)__ to do. I had to study insect behaviour and report the___ (33)__ at the end of 10 days. Yesterday I___ (34)__ to find two black spotted beetles and my class was very happy! In fact I___(35)__ to spend next summer here as well. The fee is_(36)_but well worth it.

Mandira

Example

A. been

B. have been

C. will be

D. be

 

28.

A. already

B. soon

C. yet

D. do

[showhide type=”28″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: A

[/showhide]

 

29.

A. allowed

B. opened

C. organised

D. began

[showhide type=”29″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: D

[/showhide]

 

30.

A. showed

B. placed

C. displayed

D. directed

[showhide type=”30″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: A

[/showhide]

 

31.

A. worked

B. worried

C. shared

D. discovered

[showhide type=”31″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: B

[/showhide]

 

32.

A. simplistic

B. simple

C. simply

D. simpleton

[showhide type=”32″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: B

[/showhide]

 

33.

A.answers

B. findings

C. status

D. inventions

[showhide type=”33″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: B

[/showhide]

 

34.

A. clever

B. sure

C. managed

D. tried

[showhide type=”34″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: C

[/showhide]

 

35.

A. intend

B. yet

C. sure

D. pleased

[showhide type=”35″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: A

[/showhide]

 

36.

A. too much

B. very high

C. very much

D. too high

[showhide type=”36″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: B

[/showhide]

 

FOR QUESTIONS 37 TO 45, CHOOSE THE BEST WORD TO COMPLETE THE CONVERSATION.

Nick : Hello Lara, I arrived in London two days (e.g)_(B)__ . Have you__ (37)__ to London?

Lara : No, I’ve never__ (38)_ it but Bobby was there__ (39)_ 2001. Nick: I went on a bus __(40)__ the city. I enjoyed it very much. I haven’t been to any museums (41)_ but Bill went to one yesterday ___(42)_ I was looking around the Tower of London. Lara : We’re staying___ (43)__ this weekend but we may go to Edinburgh
_(44)___ Friday. See you soon. Nick : Bye and __(45)__ a weekend for us! We’ll all go on a picnic.

Example

A. since

B. ago

C. before

D. now

 

37.

A. been

B. gone

C. going

D. also

[showhide type=”37″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: A

[/showhide]

 

38.

A. seen

B. been

C. gone

D. travelled

[showhide type=”38″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: B

[/showhide]

 

39.

A. during

B. for

C. at

D. in

[showhide type=”39″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: D

[/showhide]

 

40.

A. by

B. around

C. up

D. down

[showhide type=”40″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: B

[/showhide]

 

41.

A. now

B. lately

C. still

D. yet

[showhide type=”41″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: D

[/showhide]

 

42.

A. although

B. during

C. while

D. when

[showhide type=”42″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: C

[/showhide]

 

43.

A. by home

B. home

C. in home

D. our home

[showhide type=”43″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: B

[/showhide]

 

44.

A. later

B. next

C. coming

D. last

[showhide type=”44″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: B

[/showhide]

 

45.

A. revert

B. return

C. reserve

D. retain

[showhide type=”45″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: C

[/showhide]

 

ACHIEVERS SECTION

FOR QUESTIONS 46 TO 49, CHOOSE THE CORRECT WORD OR PHRASE TO COMPLETE EACH SENTENCE.

46. I decided to_____the exam again in September.

A. give

B. present

C. take

D. aim

[showhide type=”46″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: C

[/showhide]

 

47. Will you come to my house after you______ your homework?

A. finishing

B. finish

C. finished

D. will finish

[showhide type=”47″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: B

[/showhide]

 

48. You should ask your teacher for some______about this problem.

A. advice

B. idea

C. opinion

D. remark

[showhide type=”48″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: A

[/showhide]

 

49. The boys decided to study how other clubs_____were before starting their own.

A. set down

B. set off

C. set up

D. set on

[showhide type=”49″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: C

[/showhide]

 

READ THE SIGN AND ANSWER THE QUESTION

PATRONS OF THE MUSEUM ARE PERMITTED TO CARRY CELL PHONES ONLY UNTIL THE MUSEUM LOBBY. LOCKER FACILITES ARE AVAILABLE TO DEPOSIT CELL PHONES AT THIS POINT.

50. The sign says that________

A. cell phones can be left anywhere in the museum

B. museum visitors must leave cell phones at home

C. museum visitors can carry their phones, but patrons can’t

D. cell phones are not allowed beyond the lobby

[showhide type=”50″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: D

[/showhide]

 

 

Related Articles

Responses

For Worksheets & PrintablesJoin Now
+