IEO Previous Year Question Paper for Class 5 (English Olympiad 2014 , SET B)

ieo-previous-year-question-paper-for-class-5-english-olympiad-2014-set-b

Free Download for IEO English Olympiad 2014 sample papers for Class 5 from Kidpid.com. Try to solve previous year question paper and increase your chances to qualify for 2nd level English Olympiad Exam. Remember more you practice, more marks you will get in Olympiad exam.

IEO Previous Year Question Paper for Class 5 (2014, SET B)

WORD AND STRUCTURE KNOWLEDGE

FOR QUESTIONS 1 TO 15, CHOOSE THE CORRECT WORD/PHRASE TO COMPLETE EACH SENTENCE.

Example

Chocolate is ____

A. sweet

B. salty

C. sour

D. spicy

 

1. Vikram approached his father ______

A. thoroughly

B. hesitantly

C. responsibly

D. appropriately

[showhide type=”1″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: B

[/showhide]

 

2. A royal _______passed through the city.

A. group

B. cavalcade

C. marching

D. empire

[showhide type=”2″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: B

[/showhide]

 

3. The players were in a state of_______ after their unexpected win over their opponents.

A. euphoria

B. surprise

C. confusion

D. chaos

[showhide type=”3″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: A

[/showhide]

 

4. Curiously, I was not all that_____or afraid.

A. settled

B. started

C. startle

D. agitated

[showhide type=”4″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: D

[/showhide]

 

5. I have a very sensitive skin, so I cannot swim in the sea. It is_______with factory waste.

A. consist

B. contain

C. contaminated

D. contained

[showhide type=”5″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: C

[/showhide]

 

6. The actress was_______ and they had to stop shooting the film.

A. seriously ill

B. ill seriously

C. walked away ill

D. walking ill

[showhide type=”6″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: A

[/showhide]

 

7. The bus_______at the foot of the hill and they all had to climb the hill on foot.

A. broke up

B. broke in

C. broke down

D. break down

[showhide type=”7″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: C

[/showhide]

 

8. _________officers will be brought in as and when there is a need.

A. More

B. Many

C. Much

D. A few

[showhide type=”8″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: A

[/showhide]

 

9. Their demands for a______defence budget were refused.

A. big

B. bigger

C. biggest

D. small

[showhide type=”9″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: B

[/showhide]

 

10. The rain_______ stop, otherwise the whole town will be flooded.

A. shall

B. must

C. may

D. might

[showhide type=”10″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: B

[/showhide]

 

11. My fingers were injured, so my sister had to write the note_______me.

A. for

B. with

C. to

D. of

[showhide type=”11″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: A

[/showhide]

 

12. The book is______about the life of the author and his struggles in life.

A. primarily

B. important

C. incidentally

D. inherently

[showhide type=”12″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: A

[/showhide]

 

13. The winning team cheered_______as they threw water over their coach’s head.

A. kindly

B. keenly

C. gloomily

D. enthusiastically

[showhide type=”13″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: D

[/showhide]

 

14. You_____leave small objects on the floor with crawling babies around.

A. shouldn’t

B. couldn’t

C. must

D. could

[showhide type=”14″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: A

[/showhide]

 

15. She broke her silence and put a stop to all the rumours that _____ circulating in the media.

A. had been

B. has been

C. have been

D. will have been

[showhide type=”15″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: C

[/showhide]

 

FOR QUESTIONS 16 TO 18, REARRANGE THE WORDS/PHRASES TO FORM MEANINGFUL SENTENCE.

Example

Time (a)/ for nonel (b) /and tide (c)/ wait (d)

A. a b c d

B. a c b d

C. a d b c

D. ac db

 

16. grateful to (a) / extremely (b) / their parents (c) / they are (d)
A. a b c d

B. a c b d

C. d b a c

D. a c d b

[showhide type=”16″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: C

[/showhide]

 

17. the patient (a) / when (b) / is cautious (c) / she speaks to (d)
The nurse ______________

A. c b d a

B. b d a c

C. a c d b

D. a d b c

[showhide type=”17″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: A

[/showhide]

 

18. with her (a)/ he was (b) / put up (c) / not willing to (d)

____ any more.

A. c b d a

B. c b a d

C. b d c a

D. b c a d

[showhide type=”18″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: C

[/showhide]

 

READING

FOR QUESTIONS 19 TO 26, READ THE PASSAGE AND ANSWER THE QUESTIONS THAT FOLLOW

SAVING THE TIGER

India’s national animal, the tiger, remains under severe threat. More than a year after the disappearance of the tigers from Sariska became public, the lord of the jungle has vanished from 50% of its historical habitats in Bihar and Rajasthan. This report on the Tiger tragedy was provided by Wildlife Institute of India (WII). Even in the Shivalik, the tigers have vanished from 30% of their areas.

This threat to the tiger arises both from poaching, as well as loss of habitat and prey species. The tiger is a species most endangered by illegal International trade. The World Wide Fund for Nature has released its list of the world’s ten most in-demand species which are bought, sold, smuggled, killed or captured for trade purposes. The list includes tiger, Asian rhino, elephant, sawfish, porbeagle shark, spiny dogfish and European eel.

A surge in rhino poaching over the last few years is also taking its toll on their population, while rampant ivory sales in Asia and Africa pose a threat to elephants. The only positive story to emerge was that of the Jim Corbett Tiger Reserve in India, where tiger population has been found at a healthy 112 in just 500 square kilometres. While, the Jim Corbett remains safe, _elsewhere, the situation looks dismal.

19. The other word used for ‘tiger’in the passage is_______

A. endangered

B. lord of the jungle

C. an animal

D. Jim Corbett

[showhide type=”19″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: B

[/showhide]

 

20. Poaching means________

A. hunt illegally

B. keen supplying

C. to compartmentalize

D. lay waste

[showhide type=”20″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: A

[/showhide]

 

21. Tigers have vanished from nearly _______ of their historic habitats in Bihar and Rajasthan.

A. half

B. quarter

C. one tenth

D. one third

[showhide type=”21″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: A

[/showhide]

 

22. Rampant means______

A. restrained

B. aftermath

C. uncontrolled

D. complication

[showhide type=”22″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: C

[/showhide]

 

23. Elephants are killed for_______

A. pleasure

B. their skin

C. their flesh

D. their tusks

[showhide type=”23″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: D

[/showhide]

 

24. Which word in the passage means “develop’?

A. Emerge

B. Vanish

C. Dismal

D. Endangered

[showhide type=”24″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: A

[/showhide]

 

25. Threat to tigers arises from________

A. poaching and loss of habitat

B. lack of proper climate

C. lack of food

D. global warming

[showhide type=”25″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: A

[/showhide]

 

26. Maximum threat to tigers is because of_______

A. illegal trade

B. loss of habitat

C. poaching of animals

D. preying species

[showhide type=”26″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: A

[/showhide]

 

27. The sign says_______

A. follow the library rules

B. speak softly

C. do not talk or disturb others

D. be silent

[showhide type=”27″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: C

[/showhide]

 

ART GALLERY

Photography is strictly prohibited.

28. The sign says that________

A. pictures in the exhibits cannot be taken

B. remain at distance and maintain prohibition

C. taking photographs of the articles is prohibited

D. entry is prohibited

[showhide type=”28″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: C

[/showhide]

 

SPOKEN AND WRITTEN EXPRESSION

29. janki: A lice was so angry when the toaster that she bought  did’t work

juliya:  she certainly was she made the company____her money.

A. take

B. get

C. refund

D. pay

[showhide type=”29″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: C

[/showhide]

 

30. Kali: ‘Are you going to the post office immediately?’

Pari: “Why are you asking?

Kali: ‘I want you to post some letters,
_ _____they are not quite finished.’

A. because

B. for

C. SO

D. but

[showhide type=”30″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: D

[/showhide]

 

31. Mother: “Why are you studying in the living room?’

Son: ‘The light in my room isn’t working and I can’t concentrate on my lessons.’

Mother: “Then, we will ask your father to_____at it, when he comes home.’

A. bring

B. check

C. see

D. look

[showhide type=”31″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: D

[/showhide]

 

32. Child: ‘My tooth hurts.’
Father : ‘Let me see, maybe we need to visit the dentist.’
Child: ‘No. I do not want to_____ the dentist.’

A. look up

B. See

C. watch

D. go

[showhide type=”32″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: B

[/showhide]

 

33. Viren: “What is the matter? You look______
Samir: ‘It is my sister. She always fights with me.’
Viren: ‘Even I have fights with my brother. I believe this is normal at this age.’

A. troubled

B. disturbing

C. funny

D. cheerful

[showhide type=”33″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: A

[/showhide]

 

34. Dhira: ‘I lost my purse.’
Niraj: ‘Do you remember when you saw it last?’
Dhira: ______I remember paying my exam fee.’

A. Not aware

B. I know

C. Seriously

D. Not really

[showhide type=”34″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: D

[/showhide]

 

35. Neha: “Why are you angry with me?’

Madhu: “You know_____

Neha: “Really! I don’t know that’s why I am asking.’

A. why

B. what

C. how

D. this

[showhide type=”35″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: A

[/showhide]

 

FOR QUESTIONS 36 TO 45, CHOOSE THE BEST OPTION TO COMPLETE EACH BLANK.

Thanks to the current interest____ (36)____ fitness and health, people are_(37)___ up running or walking, as it does not involve any cost. People do not realize that___ (38)___ for running or walking they need correct foot wear. As for fitness centers there is at least one in _(39)___ locality in all major metros. These fitness centers___
(40)____ clubs___ (41) ___a lot of money. The only___ (42)___ is whether they follow the safety regulations and also___ (43)___ a specialised trainer____ (44)_ the day___ (45)_ attention to individual needs.

36.

A. for

B. at

C. in

D. of

[showhide type=”36″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: C

[/showhide]

 

37.

A. took

B. take

C. taken

D. taking

[showhide type=”37″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: D

[/showhide]

 

38.

A. even

B. although

C. also

D. however

[showhide type=”38″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: A

[/showhide]

 

39.

A. every

B. all

C. one

D. any

[showhide type=”39″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: A

[/showhide]

 

40.

A. but

B. and

C. too

D. when

[showhide type=”40″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: B

[/showhide]

 

41.

A. make

B. charging

C. earning

D. have

[showhide type=”41″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: A

[/showhide]

 

42.

A. chance

B. concern

C. challenge

D. issue

[showhide type=”42″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: B

[/showhide]

 

43.

A. put

B. keep

C. employ

D. has

[showhide type=”43″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: C

[/showhide]

 

44

A. for

B. throughout

C. through

D. threw out

[showhide type=”44″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: B

[/showhide]

 

45.

A. give

B. buy

C. paying

D. giving

[showhide type=”45″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: C

[/showhide]

 

ACHIEVERS SECTION

FOR QUESTIONS 46 AND 47, CHOOSE THE CORRECT WORD/PHRASE TO COMPLETE EACH SENTENCE.

46. The unseasonal rains have created._______for farmers this year.

A. trauma

B. stress

C. havoc

D. space

[showhide type=”46″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: C

[/showhide]

 

47. There is an urgent requirement of an educational ____ for better facilities in Government schools.

A. reform

B. fight

C. canvass

D. camouflage

[showhide type=”47″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: A

[/showhide]

 

READ THE SIGN AND CHOOSE THE CORRECT EXPLANATION FOR IT.

CAFETERIA

Food items once sold will not be replaced and no refund policy.

48. The sign says that _____

A. food items sold can be returned for cash or any other eatable

B. food items once sold cannot be exchanged and money will not be refunded

C. policy sold cannot be replaced or refunded for food

D. food items sold can be exchanged for money or other items

[showhide type=”48″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: B

[/showhide]

 

FOR QUESTIONS 49 AND 50, CHOOSE THE BEST REPLY TO COMPLETE EACH CONVERSATION.

49. Tarun: ‘Were you able to get some sleep last night? I know you were really tired.

Anita: ‘The fan was making______noise and I was waiting for it to stop the whole night.’

A. much

B. most

C. lot of

D. a lot of

[showhide type=”49″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: D

[/showhide]

 

50. Jasmine: ‘Have you heard about Timmy?’

Puri: “No, is there something wrong with him?’

Jasmine : ‘He – to be rushed to the emergency room yesterday.’

A. had

B. has

C. have

D. should

[showhide type=”50″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: A

[/showhide]

 

Related Articles

Responses

For Worksheets & PrintablesJoin Now
+