IEO Previous Year Question Paper for Class 5 (English Olympiad 2012 , SET A)

ieo-previous-year-question-paper-for-class-5-english-olympiad-2012-set-a

Free Download for IEO English Olympiad 2012 sample papers for Class 5 from Kidpid.com. Try to solve previous year question paper and increase your chances to qualify for 2nd level English Olympiad Exam. Remember more you practice, more marks you will get in Olympiad exam.

IEO Previous Year Question Paper for Class 5 (2012, SET A)

WORD AND STRUCTURE KNOWLEDGE

CHOOSE THE BEST WORD/PHRASE TO COMPLETE EACH SENTENCE.

1. The Olympic Games________place every 4 years.

(A) get

(B) have

(C) give

(D) take

[showhide type=”1″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: D

[/showhide]

 

2. I read a lot of General Knowledge books, they are a good source of________

(A) informing

(B) informative

(C) information

(D) informed

[showhide type=”2″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: C

[/showhide]

 

3. Playing games with friends is very___________

(A) entertained

(B) entertaining

(C) entertainment

(D) entertains

[showhide type=”3″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: B

[/showhide]

 

4. Dogs can always_________the person because of their powers of smell.

(A) identified

(B) identity

(C) identifiable

(D) identify

[showhide type=”4″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: D

[/showhide]

 

5. Riya has lived in Chennai_________10 years.

(A) for

(B) about

(C) since

(D) ago

[showhide type=”5″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: A

[/showhide]

 

6. The weather is very dry. It hasn’t rained since_______

(A) 10 days

(B) last Friday

(C) many days

(D) about one month

[showhide type=”6″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: B

[/showhide]

 

7. It’s very_______when you are caught telling a lie.

(A) pleasing

(B) embarrassing

(C) exhausting

(D) teasing

[showhide type=”7″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: B

[/showhide]

 

8. Neither my dad_________my mum could come to the school function.

(A) with

(B) or

(C) and

(D) nor

[showhide type=”8″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: D

[/showhide]

 

9. My brother drew a picture yesterday. It was ok, but not________mine.

(A) good as

(B) as good as

(C) better as

(D) best as

[showhide type=”9″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: B

[/showhide]

 

10. I’m sorry, we didn’t have electricity all yesterday, therefore I _______my homework.

(A) must

(B) would

(C) should

(D) could

[showhide type=”10″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: D

[/showhide]

 

11. The Minister said that we will have__________powercuts now because the new power station has opened.

(A) any

(B) more

(C) fewer

(D) some

[showhide type=”11″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: C

[/showhide]

 

12. Doctors say overweight people should not eat_______food.

(A) crunchy

(B) boiled

(C) oily

(D) crispy

[showhide type=”12″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: C

[/showhide]

 

13. My uncle has a shop in_______________small village by the river Ganga.

(A) a

(B) the

(C) an

(D) none

[showhide type=”13″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: A

[/showhide]

 

14. Everyone likes my uncle because he is__________ honest man.

(A) a

(B) an

(C) the

(D) none

[showhide type=”14″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: B

[/showhide]

 

15. I kept a box of sweets on _______table last night. It’s empty now.

(A) none

(B) a

(C) an

(D) the

[showhide type=”15″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: D

[/showhide]

 

16. Most days I reach school on time. I am______late.

(A) normally

(B) rarely

(C) generally

(D) regularly

[showhide type=”16″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: B

[/showhide]

 

17. People should not drive______on the road.

(A) carelessly

(B) carefully

(C) careless

(D) careful

[showhide type=”17″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: A

[/showhide]

 

18. Sachin Tendulkar is the best batsman in the world; he plays all his shots________

(A) more wonderfully

(B) wonderful

(C) wonderfully

(D) most wonderful

[showhide type=”18″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: C

[/showhide]

 

19. Vassan always sits_______the table to eat his food.

(A) on

(B) in

(C) above

(D) at

[showhide type=”19″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: D

[/showhide]

 

20. Hari ran________the road to catch the falling kite on the other side.

(A) in

(B) across

(C) through

(D) for

[showhide type=”20″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: B

[/showhide]

 

21. People have to go____________the long bridge to reach the temple on the island.

(A) over

(B) through

(C) in

(D) between

[showhide type=”21″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: A

[/showhide]

 

22. We will go on a picnic next week_________it rains.

(A) when

(B) until

(C) unless

(D) because

[showhide type=”22″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: C

[/showhide]

 

23. Vassan doesn’t leave the table___________he finishes all this food.

(A) because

(C) without

(B) however

(D) until

[showhide type=”23″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: D

[/showhide]

 

24. All the athletes had to practice very hard______they wanted to win a medal in the London Olympics.

(A) due to

(B) because

(C) therefore

(D) although

[showhide type=”24″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: B

[/showhide]

 

25. I’m_______ a very interesting book these days.

(A) have read

(B) will read

(C) read

(D) reading

[showhide type=”25″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: D

[/showhide]

 

26. Rijul told me that he has ____Dragon fruit in Sri Lanka.

(A) eat

(B) ate

(C) eaten

(D) eating

[showhide type=”26″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: C

[/showhide]

 

27. Ashok’s school is closed today therefore he_____have to wake up early.

(A) doesn’t

(B) mustn’t

(C) can’t

(D) hasn’t

[showhide type=”27″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: A

[/showhide]

 

28. Vikas couldn’t finish the question paper______in the 3 hours he had.

(A) ideally

(B) absolutely

(C) completely

(D) wholly

[showhide type=”28″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: C

[/showhide]

 

29. What do you do with a torch? You_______.

(A) shine it

(B) turn it

(C) show it

(D) glow it

[showhide type=”29″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: A

[/showhide]

 

REARRANGE THE WORDS/PHRASES TO FORM MEANINGFUL SENTENCES.

Example

with my friends (1) / going on holiday (2) / was (3) / looking forward to (4)

(A) 4, 1, 2, 3

(B) 1, 3, 2, 4

(C) 3, 4, 2, 1

(D) 2, 3, 1, 4

 

30. all your (1)/ in one basket (2)/ don’t put (3)/ eggs (4)

(A) 4, 1, 2, 3

(B) 1, 3, 2, 4

(C) 3, 1, 4,2

(D) 2, 3, 1, 4

[showhide type=”30″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: C

[/showhide]

 

31. late (1) / better (2) / never (3)/ than (4)

(A) 3, 1, 4, 2

(B) 1, 2, 4, 3

(C) 4, 2, 1,3

(D) 2, 1, 4, 3

[showhide type=”31″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: D

[/showhide]

 

32. is a (1)/ best friend (2) / man’s (3)/ a dog (4)
(A) 2, 1, 3, 4

(B) 4, 1, 3, 2

(C) 2, 3, 4, 1

(D) 4, 1, 2, 3

[showhide type=”32″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: B

[/showhide]

 

33. lining (1) / every (2) / silver (3)/ cloud has a (4)
(A) 4, 3, 1, 2

(B) 3, 2, 4, 1

(C) 2, 4, 3, 1

(D) 1, 2, 4, 3

[showhide type=”33″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: C

[/showhide]

 

34. a man (1)/ makes (2) / practice (3) / perfect (4)
(A) 2, 3, 4, 1

(B) 1, 4, 3, 2

(C) 4, 1, 2, 3

(D) 3, 2, 1, 4

[showhide type=”34″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: D

[/showhide]

 

READING

READ THE PASSAGE AND ANSWER THE QUESTIONS THAT FOLLOW.

A man-eating tiger is a tiger that has been forced because of reasons beyond its control to start eating human beings. In nine cases out of ten either the tiger is wounded, or in the tenth case is very old. Human beings are not the natural prey of tigers and it is only when tigers are incapable of chasing or hunt they are forced to eat human flesh to live. When a tiger is suffering from one or more painful wounds (which can happen when it is careless while killing a porcupine, its teeth are missing or defective or its claws are worn down), it is unable to catch its natural food which is an animal and is forced to kill human beings.

35. Are all tigers man eaters?

(A) Only the ones who are wounded.

(B) Only the ones who are careless while killing a porcupine.

(C) Only the ones who are wounded or old.

(D) Only the ones who have missing teeth.

[showhide type=”35″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: C

[/showhide]

 

36. What does the phrase ‘claws are worn down’ mean?

(A) Claws are not sharp.

(B) Claws are dirty.

(C) Claws are missing.

(D) Claws are not worn up.

[showhide type=”36″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: A

[/showhide]

 

37. What should the tiger be careful of?

(A) Humans

(B) Porcupines

(C) Getting wounded

(D) Having bad teeth

[showhide type=”37″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: B

[/showhide]

 

38. Choose the appropriate heading for the passage above.

(A) Old and wounded tigers are lazy.

(B) Why do tigers become man eaters?

(C) Porcupines kill tigers.

(D) Should humans give food to tigers?

[showhide type=”38″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: B

[/showhide]

 

READ THE FOLLOWING ROAD SIDE SLOGANS AND CHOOSE THE BEST ANSWER.

39. Speed thrills but kills

(A) you should be careful when having thrills

(B) thrill kills you

(C) driving fast is dangerous

(D) thrills give you speed

[showhide type=”39″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: C

[/showhide]

 

40. Driving faster can cause disaster “Disaster means”

(A) getting fined

(B) success

(C) reaching early

(D) great harm

[showhide type=”40″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: D

[/showhide]

 

SPOKEN AND WRITTEN EXPRESSION

CHOOSE THE BEST WORD/PHRASE TO COMPLETE EACH CONVERSATION.

Example

Steve : I live in a big city.

Jill     :______________

(A) I live near the park

(B) So do I

(C) This place is crowded

(D) I also

 

41. Pallavi : Can you post this letter for me, please?

Vikas   :______________________

(A) Yes, the post box is in Defence Colony, but I will do it

(B) Yes, sending an email is faster than a letter

(C) Yes, it is nice to write a letter with your name on the envelope

(D) Yes, I’ll write a letter too, but I don’t have a stamp

[showhide type=”41″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: A

[/showhide]

 

42. Dev and Veena are talking on the phone.
Dev : Hello, Can I help you?
Veena :______________

(A) Yes, you are a good boy. You always help others

(B) Yes, I’d like to speak to Helen, please

(C) Yes, can you hear me? I can hear you

(D) None of these

[showhide type=”42″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: B

[/showhide]

 

43. You can turn off the TV. I’m_________it.

(A) watching

(B) not watching

(C) listening

(D) not changing

[showhide type=”43″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: B

[/showhide]

 

44. Let’s go out now. It___________raining anymore.

(A) is

(B) will be

(C) wasn’t

(D) isn’t

[showhide type=”44″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: D

[/showhide]

 

45. Please don’t make so much__________,I’m trying to study.

(A) sound

(B) music

(C) noise

(D) shouting

[showhide type=”45″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: C

[/showhide]

 

46. ‘Ssh … I’m________because I don’t want to wake the children.’

(A) shouting

(B) answering

(C) announcing

(D) whispering

[showhide type=”46″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: D

[/showhide]

 

47. ‘Well done! You did it!’ My parents_______me on coming first.

(A) awarded

(B) promised

(C) congratulated

(D) warned

[showhide type=”47″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: C

[/showhide]

 

48. I phoned Oliver at home, but__________.

(A) there were no answer

(B) there was no answer

(C) there were no answers

(D) there was no answers

[showhide type=”48″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: B

[/showhide]

 

49 Srini : What did you do to your finger?’
Shalini :___________________

(A) ‘I cut myself when I was sharpening the pencil.’

(B) ‘I cut me when I was sharpening the pencil.’

(C) ‘I myself cut when I was sharpening the pencil.’

(D) ‘I cut when I was sharpening the pencil.’

[showhide type=”49″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: A

[/showhide]

 

50. Kapil : Are you going to Rijul’s birthday party on Sunday?
Rachna : No, I didn’t get___________

(A) invite

(B) invited

(C) inviting

(D) invitation

[showhide type=”50″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: B

[/showhide]

Related Articles

Responses

For Worksheets & PrintablesJoin Now
+