IEO Previous Year Question Paper for Class 7 (English Olympiad 2018, SET B)

Free Download for IEO English Olympiad 2017 sample papers for Class 7 from Kidpid.com. Try to solve previous year question paper and increase your chances to qualify for 2nd level English Olympiad Exam. Remember more you practice, more marks you will get in Olympiad exam.

IEO Previous Year Question Paper for Class 7 (2015, Set A)

WORD AND STRUCTURE KNOWLEDGE

FOR QUESTIONS 1 TO 24, CHOOSE THE CORRECT OPTION TO FILL IN THE BLANK.

Example

I got here at 1:00 and now it’s 2:15, so I’ve _____ here for over an hour.

A. waited

B. waiting

C. been waiting

D. had waited

 

1. There are no more______ left in the school account.

A. funding

B. funds

C. funded

D. fund

[showhide type=”1″ more_text=”See Answer ” less_text=”Hide”]

Answer: B

There are no more funds left in the school account.

[/showhide]

 

2. We have used_______ of the paper in the printer so we will need some more soon.

A. most

B. just

C. some

D. any

[showhide type=”2″ more_text=”See Answer ” less_text=”Hide”]

Answer: A

We have used most of the paper in the printer so we will need some more soon.

[/showhide]

 

3. The students were_______about meeting their new principal.

A. worryingly

B. been worried

C. worrying

D. worry

[showhide type=”3″ more_text=”See Answer ” less_text=”Hide”]

Answer: C

The students were worrying about meeting their new principal.

[/showhide]

 

4. She ______French for 5 years and still can’t find anyone to use it with.

A. was learning

B. has been learned

C. learned

D. has been learning

[showhide type=”4″ more_text=”See Answer ” less_text=”Hide”]

Answer: D

She has been learning French for 5 years and still can’t find anyone to use it with.

[/showhide]

 

5. The hospital is in the area______the new housing estate

A. around

B. about

C. backside

D. under

[showhide type=”5″ more_text=”See Answer ” less_text=”Hide”]

Answer: A

The hospital is in the area around the new housing estate

[/showhide]

 

6. Tigers are very______animals that need a lot of space.

A. sensitively

B. sensitive

C. sensitivity

D. sensitivness

[showhide type=”6″ more_text=”See Answer ” less_text=”Hide”]

Answer: B

Tigers are very sensitive animals that need a lot of space.

[/showhide]

 

7. My bike is_____the back____your house.

A. beside, in

B. with, in

C. by, at

D. at, of

[showhide type=”7″ more_text=”See Answer ” less_text=”Hide”]

Answer: D

My bike is at the back of your house.

[/showhide]

 

8. We wouldn’t have had any problems______I had remembered to check the car.

A. and

B. so

C. if

D. but

[showhide type=”8″ more_text=”See Answer ” less_text=”Hide”]

Answer: C

We wouldn’t have had any problems if I had remembered to check the car.

[/showhide]

 

9. You wouldn’t like to see the Eiffel Tower,______you?

A. would

B. are

C. do

D. can

[showhide type=”9″ more_text=”See Answer ” less_text=”Hide”]

Answer: A

You wouldn’t like to see the Eiffel Tower, would you?

[/showhide]

 

10. Edward_____, “I’ll explain it again but one last time.”

A. retorted

B. quizzed

C. asked

D. told

[showhide type=”10″ more_text=”See Answer ” less_text=”Hide”]

Answer: A

Edward retorted , “I’ll explain it again but one last time.”

[/showhide]

 

11. It will be easy_____you do it in the way I asked you to.

A. as could be

B. as long as

C. so as

D. as like

[showhide type=”11″ more_text=”See Answer ” less_text=”Hide”]

Answer: B

[/showhide]

 

12. _____ we get to the shops, you can buy whatever you like.

A. Why

B. What

C. When

D. Where

[showhide type=”12″ more_text=”See Answer ” less_text=”Hide”]

Answer: C

[/showhide]

 

13. I would have made sure Brian was here_____were coming too.

A. if he has known

B. if I had known you

C. if we knew

D. if she has been knowing

[showhide type=”13″ more_text=”See Answer ” less_text=”Hide”]

Answer: B

[/showhide]

 

14. _____British government has changed the rules on school leaving age to 15.

A. A

B. An

C. The

D. No article

[showhide type=”14″ more_text=”See Answer ” less_text=”Hide”]

Answer: C

[/showhide]

 

15. Having______for miles I was really out of breath.

A. to run

B. ran

C. running

D. run

[showhide type=”15″ more_text=”See Answer ” less_text=”Hide”]

Answer: D

[/showhide]

 

16. To succeed in this class you need to keep______on the ball.

A. mouth

B. foot

C. hand

D. eye

[showhide type=”16″ more_text=”See Answer ” less_text=”Hide”]

Answer: D

[/showhide]

 

17. To develop the team I’ve decided we need to ramp_____training to 3 days a week.

A. up

B. in

C. at

D. on

[showhide type=”17″ more_text=”See Answer ” less_text=”Hide”]

Answer: A

[/showhide]

 

18. The actors gave_____a loud cry when they were chosen for the award.

A. out

B. up

C. into

D. over

[showhide type=”18″ more_text=”See Answer ” less_text=”Hide”]

Answer: A

[/showhide]

 

19. I______ to the principal when the bell was rung.

A. must be talking

B. would have talked

C. am going to talk

D. may have been talking

[showhide type=”19″ more_text=”See Answer ” less_text=”Hide”]

Answer: D

[/showhide]

 

20. I have______to get a ticket for tonight’s concert but still can’t get one.

A. to try

B. had tries

C. been trying

D. try

[showhide type=”20″ more_text=”See Answer ” less_text=”Hide”]

Answer: C

[/showhide]

 

21. I don’t want to_____ the rumour that is going around about my brother.

A. saddle

B. perpetuate

C. reboot

D. subsided

[showhide type=”21″ more_text=”See Answer ” less_text=”Hide”]

Answer: B

[/showhide]

 

22. This year’s_____of students has some excellent cricketers.

A. downfall

B. receive

C. education

D. intake

[showhide type=”22″ more_text=”See Answer ” less_text=”Hide”]

Answer: D

[/showhide]

 

23. I can’t______my statement because it is the truth.

A. sage

B. contact

C. retract

D. magic

[showhide type=”23″ more_text=”See Answer ” less_text=”Hide”]

Answer: C

[/showhide]

 

24. I hurt a______in my knee, but it isn’t serious.

A. ligament

B. mainland

C. convoy

D. blitz

[showhide type=”24″ more_text=”See Answer ” less_text=”Hide”]

Answer: A

[/showhide]

 

FOR QUESTIONS 25 AND 26, CHOOSE THE CORRECT SYNONYM OF THE GIVEN WORD.

25. Confuse

A. Countersign

B. Elucidate

C. Revoke

D. Bewilder

[showhide type=”25″ more_text=”See Answer ” less_text=”Hide”]

Answer: D

[/showhide]

 

26. Sparse

A. Heavy

B. Sporadic

C. Unwanted

D. Redesigned

[showhide type=”26″ more_text=”See Answer ” less_text=”Hide”]

Answer: B

[/showhide]

 

FOR QUESTIONS 27 AND 28, CHOOSE THE CORRECT ANTONYM OF THE GIVEN WORD.

27. Lament

A. Celebrate

B. Refuse

C. Eradicate

D. Hurt

[showhide type=”27″ more_text=”See Answer ” less_text=”Hide”]

Answer: A

[/showhide]

 

28. Indigenous

A. Exciting

B. Awesome

C. Foreign

D. Creepy

[showhide type=”28″ more_text=”See Answer ” less_text=”Hide”]

Answer: C

[/showhide]

 

FOR QUESTIONS 29 AND 30, CHOOSE THE OPTION WITH CORRECT SPELLING.

29. What is the spelling of the word that means ‘all future generations’?

A. Posteraty

B. Prosterity

C. Prostrety

D. Posterity

[showhide type=”29″ more_text=”See Answer ” less_text=”Hide”]

Answer: D

[/showhide]

 

30. What is the spelling of the word that means “too much?

A. Supraflewus

B. Superfluous

C. Suporforlus

D. Supreflous

[showhide type=”30″ more_text=”See Answer ” less_text=”Hide”]

Answer: B

[/showhide]

 

READING

FOR QUESTIONS 31 TO 35, READ THE PASSAGE AND ANSWER THE QUESTIONS THAT FOLLOW.

In mid-January, Cape Town officials announced that the world-class South African city of four million residents would run out of water on April 12. The date, nicknamed “Day Zero,” has since been postponed multiple times, thanks to the conservation efforts by locals, a reduction in agricultural water usage, and a donation from the private reservoirs of the Groenland Farmers’ Association. The city now has enough water to sustain the current level of usage until July 9, the updated day zero, giving residents hope that the rainy season, which begins in June, will be more regular than has been the case lately.

Four years ago, Cape Town’s water problems would have seemed unlikely given that the city’s six dams, which can hold 230 billion litres of water, were filled to the brim. However, three years of low rainfall – a third of normal levels — and the ever-increasing population, have reduced the overflowing dams to puddles.

In an attempt to avoid Day Zero, when water levels will plummet to 13.5 percent capacity, the government has imposed a strict 50-litre daily limit for all households. Residents are being urged to reduce their water usage by making small changes like taking shorter showers, washing hands with sanitisers, and reusing bathing water to flush toilets.

Should Day Zero strike, a million homes, or about 75 percent of the city, will lose access to running water. Residents will instead have to wait in line at the over 200 water distribution centres established around the city to obtain their reduced quota of 25 litres a day. With severe water rationing looming, residents are striving to be as resourceful as possible. More are storing water or filling up at spring water taps established by local breweries. Those who can afford it are digging wells in their backyards, while a waterfront hotel is investing in a desalination plant to obtain its water supply from the ocean.

Unfortunately, Cape Town is not the only city facing dwindling water sources. In 2015, São Paulo, Brazil was 20 days shy of cutting off water from its 12 million residents, leading to looting and unrest. Areas in India, Indonesia, and Mexico are facing severe shortages, while Australia and California are both combating droughts. In Venice, the legendary canals that traverse the city, recently dried out to mere streams, thanks to a cold winter, a lack of rain, _and low tides.

31. Choose the best title or heading for the passage.

A. Less Water, More Farming

B. Water, Water Everywhere

C. The Driest City in the World

D. Bring Back the Hosepipes

[showhide type=”31″ more_text=”See Answer ” less_text=”Hide”]

Answer: C

[/showhide]

 

32. When will Cape Town run out of water?

A. April 12th

B. July 9th

C. 2015

D. in 20 days

[showhide type=”32″ more_text=”See Answer ” less_text=”Hide”]

Answer: B

[/showhide]

 

33. How much water does an average house use in a day?

A. 50 litres

B. 25 litres

C. 75 litres

D. 2 litres

[showhide type=”33″ more_text=”See Answer ” less_text=”Hide”]

Answer: A

[/showhide]

 

34. Where can residents get water if it runs out?

A. Dams

B. São Paulo

C. Farmers’ Association

D. Supply hubs

[showhide type=”34″ more_text=”See Answer ” less_text=”Hide”]

Answer: D

[/showhide]

 

35. What does the word ‘mere’ mean in the last paragraph?

A. Mappable

B. Mailable

C. Meagre

D. Memorable

[showhide type=”35″ more_text=”See Answer ” less_text=”Hide”]

Answer: C

[/showhide]

 

FOR QUESTIONS 36 TO 40, READ THE PASSAGE AND ANSWER THE QUESTIONS THAT FOLLOW

With the New Year just weeks away, you are probably looking forward to watching the dazzling fireworks shows that will usher in 2018 worldwide. Unfortunately, the over ten million visually impaired and blind Americans, and scores more around the globe, have never been able to experience this joyful celebration. That may change soon thanks to Feeling Fireworks, a tactile fireworks experience invented by the masterminds at the Disney Research Lab in Switzerland.

To experience the show, users stand in front of a large, 2.9 by 2.9 feet, flexible latex screen. They then place their hands at the base of the screen and move them around to feel the fireworks. Alternatively, their hands can be situated in the centre of the screen, where the initial explosions happen, and then moved across to explore other fireworks on the edges.

As the fireworks begin to explode, one of five nozzles situated at the back of the screen starts to spurt water, creating vibrations mimicking the show. One specialises in the “blooming flower effect,” while another reproduces the “crackle” effect. The rest take care of rockets and explosions. A rear-mounted computer controls the timing, while a Microsoft Kinect camera tracks the person’s movement. According to the inventors, Feeling Fireworks allows users to experience “tactile fireworks that are directly linked to physical fireworks happening in the sky.”

A screen displaying the vivid images created by the water jets makes the tactile experience fun for everyone. Paul Beardsley, who led the research team, says, “We want blind, visually impaired, and sighted people to all try Feeling Fireworks, and to depart with a shared and enjoyable memory of a fireworks evening.”

Unveiled at the User Interface Software and Technology conference held in Quebec City, Canada for all to see in 2017, the low-cost technology is still in its early stage, with only a 66 percent success rate. However, the team plans to continue improving the experience and believes the day when everyone will be able to enjoy the thrill of fireworks shows is not far. When ready, Feeling Fireworks will initially be available only at the Disney theme parks, and then hopefully, at fireworks shows worldwide.

36. Choose the best title or heading for the passage.

A. Fireworks for the Visually Impaired

B. Biggest Fireworks Ever

C. New Year Without Fireworks

D. Being Safe When Using Fireworks

[showhide type=”36″ more_text=”See Answer ” less_text=”Hide”]

Answer: A

[/showhide]

 

37. Where should people put their hands during the display?

A. In the air

B. On a screen

C. On the fireworks

D. By their sides

[showhide type=”37″ more_text=”See Answer ” less_text=”Hide”]

Answer: B

[/showhide]

 

38. Why did they invent this technology?

A. 66% of people are partially sighted.

B. They needed it in Switzerland.

C. To allow everyone to enjoy fireworks.

D. It is easier than real fireworks.

[showhide type=”38″ more_text=”See Answer ” less_text=”Hide”]

Answer: C

[/showhide]

 

39. In the beginning, the new technology will be available

A. in Quebec

B. in Switzerland

C. in all shops around the world

D. at Disney parks only

[showhide type=”39″ more_text=”See Answer ” less_text=”Hide”]

Answer: D

[/showhide]

 

40. What is the meaning of the word “unveiled’ in the last paragraph?

A. Displayed

B. Hidden

C. Reproduced

D. Experimented

[showhide type=”40″ more_text=”See Answer ” less_text=”Hide”]

Answer: A

[/showhide]

 

SPOKEN AND WRITTEN EXPRESSION

FOR QUESTIONS 41 TO 45, CHOOSE THE MOST SUITABLE OPTION TO COMPLETE EACH CONVERSATION.

41. Alfred : I can’t remember the last time I
laughed ’til I_________

A. cried

B. cry

C. crying

D. was cried

[showhide type=”41″ more_text=”See Answer ” less_text=”Hide”]

Answer: A

[/showhide]

 

42. Rose : So far this year, I’ve really not______by this new teacher.

A. had convinced

B. been convinced

C. been convincing

D. convinced

[showhide type=”42″ more_text=”See Answer ” less_text=”Hide”]

Answer: B

[/showhide]

 

43. Mother : Well done on your results this term. Daughter : Thanks mum, it’s the first time I’ve really put my_____
into studying

A. hand

B. head

C. back

D. foot

[showhide type=”43″ more_text=”See Answer ” less_text=”Hide”]

Answer: C

[/showhide]

 

44. Randa : It’s strange that I haven’t a/an______about maths, now the exam is over.

A. observance

B. clue

C. thought

D. mind

[showhide type=”44″ more_text=”See Answer ” less_text=”Hide”]

Answer: B

[/showhide]

 

45. Bella : I’m sure that there is no chance that we______be the losers this time.

A. oughtn’t

B. mightn’t

C. shouldn’t

D. won’t

[showhide type=”45″ more_text=”See Answer ” less_text=”Hide”]

Answer: D

[/showhide]

 

ACHIEVERS SECTION

FOR QUESTIONS 46 AND 47, CHOOSE THE CORRECT OPTION TO FILL IN THE BLANK.

46. To add insult to injury, the team didn’t stop scoring heavily until the whistle_______.

A. did blow

B. had blown

C. has blown

D. was blown

[showhide type=”46″ more_text=”See Answer ” less_text=”Hide”]

Answer: D

[/showhide]

 

47. In terms of development there_________anything seen like this before.

A. has never been

B. will never have had

C. might always have

D. could sometimes have been

[showhide type=”47″ more_text=”See Answer ” less_text=”Hide”]

Answer: A

[/showhide]

 

48. CHOOSE THE CORRECT SYNONYM OF THE GIVEN WORD.

Scrappy

A. Revolutionarily

B. Equally

C. Patchy

D. Inconsequentially

[showhide type=”48″ more_text=”See Answer ” less_text=”Hide”]

Answer: C

[/showhide]

 

49. CHOOSE THE CORRECT ANTONYM OF THE GIVEN WORD.

Prudential

A. Pretend

B. Inefficient

C. Evocative

D. Cautionary

[showhide type=”49″ more_text=”See Answer ” less_text=”Hide”]

Answer: B

[/showhide]

 

50. CHOOSE THE MOST SUITABLE OPTION TO COMPLETE THE CONVERSATION.

Arjuna : I have the worst headache, I feel like I’ve been kicked by a________ .

A. mule

B. dog

C. fly

D. lion

[showhide type=”50″ more_text=”See Answer ” less_text=”Hide”]

Answer: A

[/showhide]

Related Articles

Responses

For Worksheets & PrintablesJoin Now
+