IEO Previous Year Question Paper for Class 7 (English Olympiad 2017, SET A)

Free Download for IEO English Olympiad 2017 sample papers for Class 7 from Kidpid.com. Try to solve previous year question paper and increase your chances to qualify for 2nd level English Olympiad Exam. Remember more you practice, more marks you will get in Olympiad exam.

IEO Previous Year Question Paper for Class 7 (2015, Set A)

WORD AND STRUCTURE KNOWLEDGE

FOR QUESTIONS 1 TO 22, CHOOSE THE CORRECT WORD/PHRASE TO COMPLETE EACH SENTENCE.

Example

I am so_____ as I went running today! Tomorrow I will need a rest.

A. exhausted

B. happy

C. disgusted

D. sad

 

1. I_____ told him that the ferry is often late. He hurried to catch it for no reason.

A. should

B. should have

C. will have

D. must

[showhide type=”1″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: B

[/showhide]

 

2. I think when there is extreme weather, there should be a public weather_______ on the television.

A. drama

B. suspicion

C. cautious

D. warning

[showhide type=”2″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: D

[/showhide]

 

3. You______ have worn the red dress. The one you have on doesn’t quite work.

A. had

B. shall

C. should

D. will

[showhide type=”3″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: C

[/showhide]

 

4. When I drove past the market, an alarm suddenly______

A. fall out

B. went off

C. put off

D. went in

[showhide type=”4″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: B

[/showhide]

 

5. You need to go_______ from here and then it is the first shop______ the library.

A. up, straight

B. over, up

C. straight, past

D. past, past

[showhide type=”5″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: C

[/showhide]

 

6. Amit will end up being______ school again today. He just can’t get out of bed on time.

A. late for

B. late

C. later

D. lateness

[showhide type=”6″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: A

[/showhide]

 

7.  I______upset if I_______lost my homework.

A. will be, had

B. am, have

C. will be, have

D. would be, shall

[showhide type=”7″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: C

[/showhide]

 

8. They ____ to play cricket if the weather_____ good.

A. will go, was

B. went, is

C. went, has

D. will go, is

[showhide type=”8″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: D

[/showhide]

 

9. Rohan is going to______ be a toy car for his birthday.

A. give

B. gave

C. giving

D. given

[showhide type=”9″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: D

[/showhide]

 

10. The twins in my class at school look really_______

A. equal

B. alike

C. likewise

D. replicate

[showhide type=”10″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: B

[/showhide]

 

11. I have______any stickers in my collection.

A. easily

B. barely

C. many

D. rare

[showhide type=”11″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: B

[/showhide]

 

12. The cat_____when the child____it.

A. scratched, annoys

B. scratch, annoy

C.scratches, annoys

D. scratches, annoyed

[showhide type=”12″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: C

[/showhide]

 

13. I was really looking_______ to eating some sweets, but they are all gone! They eaten______ by the other children.

A. forward, being

B. ahead, should have been

C. ahead, may being

D. forward, must have been

[showhide type=”13″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: D

[/showhide]

 

14. Let’s go______that café for some tea.

A. up

B. around

C. on

D. into

[showhide type=”14″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: D

[/showhide]

 

15. The dog______ the cat as the cat’s dinner was much tastier.

A. abjured

B. envied

C. spurned

D. rustled

[showhide type=”15″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: B

[/showhide]

 

16. When it_______ raining, the flow of river water will be_______

A. cease, more weak

B. stops, weaker

C. commence, weaker

D. leads, weakly

[showhide type=”16″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: B

[/showhide]

 

17. I can’t help you with your homework. Maybe if I_______mine, I could.

A. done

B. not done

C. had done

D. does

[showhide type=”17″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: C

[/showhide]

 

18. It is best to wait______for the bus.

A. pleasant

B. patiently

C. unfortunately

D. patient

[showhide type=”18″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: B

[/showhide]

 

19. An unknown author is referred to as a/an_______writer.

A. playwright

B. anonymous

C. pioneer

D. unanimous

[showhide type=”19″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: B

[/showhide]

 

20. Sometimes, volcanoes can lie_____for many years.

A. fetid

B. putrid

C. dormant

D. sleep

[showhide type=”20″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: C

[/showhide]

 

21. I read the_______ edition of the magazine, it was riveting.

A. recent

B. currently

C. pronto

D. immediately

[showhide type=”21″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: A

[/showhide]

 

22. Beautiful artworks_______by the painters every week

A. have created

B. being created

C. are creating

D. are created

[showhide type=”22″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: D

[/showhide]

 

FOR QUESTIONS 23 AND 24, CHOOSE THE CORRECT SYNONYM OF THE WORD.

23. Coherence

A. Discord

B. Unity

C. Clamour

D. Upheaval

[showhide type=”23″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: B

[/showhide]

 

24. Congenital

A. Incomplete

B. Alien

C. Extrinsic

D. Innate

[showhide type=”24″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: D

[/showhide]

 

FOR QUESTIONS 25 AND 26, CHOOSE THE CORRECT ANTONYM OF THE WORD.

25. Wrangle

A. Harmony

C. Bickering

B. Ruckus

D. Squabble

[showhide type=”25″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: A

[/showhide]

 

26. Sporadic

A. Desultory

B. Random

C. Systematic

D. Erratic

[showhide type=”26″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: C

[/showhide]

 

READING

FOR QUESTIONS 27 TO 34, READ THE PASSAGE AND ANSWER THE QUESTIONS THAT FOLLOW.

In the 19th century a series of discoveries were made across Europe, in Belgium, Gibraltar, Germany and Croatia. Interestingly, it was the site of the third discovery that lends its name to what was found. Named after the Neander valley in Germany, scientists had uncovered the first evidence of Neanderthal man. Since then, their remains have been found across Western and Central Europe, in the Levant and in regions of Northern and Western Asia. No remains have been found in Africa to date. At their peak, it is thought that the population of Neanderthals may have reached 70,000.

Today, Neanderthals are classed as a species or subspecies of human. They are closely related to us and share 99.7% of our DNA. We also lived alongside each other in Europe for a few thousand years. However, they became extinct about 40,000 years ago, and modern humans did not. There are a number of theories that seek to explain why the Neanderthals disappeared, but we cannot be certain of the exact reason. One scenario assumes that Neanderthals and modern humans were separate species and the arrival of humans, together with climate change, meant that they were gradually replaced.

Some argue that this interaction between the two species may have been violent. Another scenario places Neanderthals as a subspecies of human that interbred with us and disappeared through being absorbed into the population. The exact nature of the relationship between Neanderthals and modern humans has not been scientifically proven and is contentious. There are also extinction theories that put the blame on an extreme volcanic event. We do know that about 55,000 years ago the climate started to fluctuate between extreme cold and milder conditions. Rapid fluctuations, occurring within a few decades, may have made it difficult for Neanderthals to adapt and survive.

27. The purpose of the extract is to tell the reader that_______

A. Neanderthals populated most of the world

B. we still have a lot to learn about Neanderthals

C. humans and Neanderthals didn’t live together

D. there are many species of human

[showhide type=”27″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: B

[/showhide]

 

28. At their peak, there were about_______ Neanderthals on earth.

A. 19,000

B. 55,000

C. 40,000

D. 70,000

[showhide type=”28″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: D

[/showhide]

 

29. Where have Neanderthals been found?

A. Africa, parts of Asia, Europe and the Levant

B. Africa and Europe

C. All of Asia, Africa, Europe and the Levant

D. Parts of Asia, parts of Europe and the Levant

[showhide type=”29″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: D

[/showhide]

 

30. Which of the following assumptions is not described in the passage?

A. Neanderthals interbred with humans.

B. Humans and Neanderthals had a violent confrontation.

C. Climate change and arrival of modern human replaced Neanderthals.

D. Neanderthals replaced humans in Africa.

[showhide type=”30″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: D

[/showhide]

 

31. Which of the following statements is false?

A. Neanderthals have been found in Northern Asia.

B. Neanderthals are categorised as a subspecies of human.

C. Climate change occurred.

D. Neanderthals evolved into modern humans.

[showhide type=”31″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: D

[/showhide]

 

32. What led to the extinction of the Neanderthals?

A. Modern humans and climate change

B. A volcano

C. Science and technology

D. The passage does not fully support any particular theory.

[showhide type=”32″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: D

[/showhide]

 

33. What is the significance of the discovery in Germany?

A. Neanderthals were named after a place there.

B. Neanderthals became extinct there.

C. They reached 70,000 mark in Germany.

D. It was the first time Neanderthals were discovered outside Gibraltar.

[showhide type=”33″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: A

[/showhide]

 

34. Choose the correct meaning of the word “contentious’ as used in the passage.

A. Complaisant

B. Disputable

C. Agreeable

D. Easy-going

[showhide type=”34″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: B

[/showhide]

 

FOR QUESTIONS 35 TO 40, READ THE PASSAGE AND ANSWER THE QUESTIONS THAT FOLLOW.

It was a glorious sunny day in southern France and three friends, Jimmy, Benoit and Pierre, were walking to school. Jimmy hadn’t done his homework and was trying to persuade the other boys that it would be a good idea not to go to school. Although the other boys had dutifully done theirs, Benoit did not think his was very good, and Pierre loved being out in the sunshine and really did not want to spend all morning in a boring maths lesson.

When the three boys reached the small footbridge that crossed their local river, Jimmy waved a stick in the air and suggested that they stop there and play a game. They could decide to go to school a bit later and, although they would probably be disciplined, they would at least miss some of the lessons. Jimmy also hoped that he might get away with not handing his homework in, although he did not share this with his friends. Benoit and Pierre agreed to this plan and started to look on the path for suitable sticks.

After a few moments the boys examined each other’s sticks. Jimmy had selected his first, when he proposed the idea, and his was about 10 cm long and quite straight. Benoit’s was shorter, had a kink in it and a leaf growing from one end. Pierre’s was the longest and also had several branches. When they were satisfied that all sticks were suitably distinguishable they dangled them over the side of the bridge and counted to three. On the count of three, they dropped the sticks so that, when they hit the torrent of water below, they would

flow under the bridge. The boys then ran | to the other side and waited, peering down to see which one would emerge first. On this first round of the game, Benoit’s stick came through before the others which meant he won. Strangely, Jimmy’s completely disappeared, and they presumed it must have got stuck or sunk. They liked this game a lot, no skill was needed but they could still be competitive and experimental with the sticks they chose. They played it for a few hours and completely missed maths class.

35. The boys did not go to school because______

A. none of them had done their homework

B. two of them had not done their homework

C. they did not like school

D. they preferred playing by the river

[showhide type=”35″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: D

[/showhide]

 

36. Which of the following statements is false?

A. Pierre thought maths was boring.

B. Pierre liked the sunshine.

C. They all carried sticks to school.

D. Benoit won the first round of the game.

[showhide type=”36″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: C

[/showhide]

 

37. Which of the following statements is true?

A. Pierre had not done his homework with much care.

B. The footbridge was not on the way to school.

C. One of the sticks disappeared under the bridge.

D. They preferred to play a game that needed skill.

[showhide type=”37″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: C

[/showhide]

 

38. The boys liked the game because_______

A. it was not easy and there was no room for error

B. it meant they could miss school

C. it involved trial and error

D. they had to be skilled and competitive

[showhide type=”38″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: B

[/showhide]

 

39. Read the following events. Which was last in the sequence?

A. The boys found sticks.

B. The boys reached a river.

C. The boys walked to school.

D. The boys looked into the river.

[showhide type=”39″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: D

[/showhide]

 

40. Choose the correct meaning of the word ‘dangle’ as used in the passage.

A. Rise

B. Boost

C. Hang

D. Pole

[showhide type=”40″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: C

[/showhide]

 

SPOKEN AND WRITTEN  EXPRESSION

FOR QUESTIONS 41 TO 45, CHOOSE THE MOST SUITABLE OPTION FOR EACH CONVERSATION.

41. Father: What was your mother saying?

Son: Mother asked me I _____, “No, I am fine.”

A. if I was unwell, say

B. if I were unwell, says

C. if I was unwell, said

D. if I were unwell, say

[showhide type=”41″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: C

[/showhide]

 

42. Shreya: Tanya’s facial features are very sharp.

Sana: Yes, because she wears make up to_____her cheekbones.

A. accommodate

B. accentuate

C. accent

D. ascend

[showhide type=”42″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: B

[/showhide]

 

43. Nitin: Wow! Jerry really _____ that piece of cake.

Sheena: He must have been very hungry.

A. dissected

B. encapsulated

C. equivocated

D. devoured

[showhide type=”43″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: D

[/showhide]

 

44. Naveen: Have you got the_____copy of the magazine?

Navpreet: Sorry, not yet.

A. least

B. lest

C. later

D. latest

[showhide type=”44″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: D

[/showhide]

 

45. Daughter: Mom, please give me permission. Mother: Why _____you so set____ going to the concert?

A. was, in

B. is, on

C. are, on

D. is, in

[showhide type=”45″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: C

[/showhide]

 

ACHIEVERS SECTION

FOR QUESTIONS 46 AND 47, CHOOSE THE CORRECT WORD/PHRASE TO COMPLETE EACH SENTENCE.

46. The ties that bind a family together are so______ that they can withstand any strain.

A. tenuous

B. tentative

C. tenacious

D. twisted

[showhide type=”46″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: C

[/showhide]

 

47. A doctor must have the ability to___his feet.

A. think on

B. think of

C. think for

D. think about

[showhide type=”47″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: A

[/showhide]

 

48. CHOOSE THE CORRECT SYNONYM OF THE WORD.

Irascible

A. Cheerful

B. Irregular

C. Hilarious

D. Cranky

[showhide type=”48″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: D

[/showhide]

 

49. CHOOSE THE CORRECT ANTONYM OF THE WORD.

Disgruntled

A. Vexed

B. Satisfied

C. Sullen

D. Critical

[showhide type=”49″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: B

[/showhide]

 

50. CHOOSE THE CORRECT OPTION TO COMPLETE THE CONVERSATION.

Reeta: We’ve all our best players playing today. Do you think we’ll win? Isabel:_____

A. Yeah! It’s in the bag.

B. Sure, it’s not a steal.

C. Certainly, we can deny!

D. Definitely, we’ll catch at it.

[showhide type=”50″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: A

[/showhide]

 

Related Articles

Responses

For Worksheets & PrintablesJoin Now
+