IEO Previous Year Question Paper for Class 7 (English Olympiad 2018, SET A)

Free Download for IEO English Olympiad 2017 sample papers for Class 7 from Kidpid.com. Try to solve previous year question paper and increase your chances to qualify for 2nd level English Olympiad Exam. Remember more you practice, more marks you will get in Olympiad exam.

IEO Previous Year Question Paper for Class 7 (2015, Set A)

WORD AND STRUCTURE KNOWLEDGE

FOR QUESTIONS 1 TO 24, CHOOSE THE CORRECT OPTION TO FILL IN THE BLANK.

Example

I got here at 1:00 and now it’s 2:15, so

I’ve____ here for over an hour.

A. waited

B. waiting

C. been waiting

D. had waited

 

1. We have been off on an_____ ____for the past month which has been great fun.

A. adventure

B. adventured

C. adventurous

D. adventuring

[showhide type=”1″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: A

[/showhide]

 

2. the To complete the task you need______ tools not just a few.

A. most

B. some

C. any

D. all

[showhide type=”2″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: D

[/showhide]

 

3. The elephants were______ the village when they came through the forest.

A. avoid

B. avoidable

C. avoiding

D. avoided

[showhide type=”3″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: C

[/showhide]

 

4. I ______since I was about 5 years old.

A. have been played

B. have been playing

C. played

D. was playing

[showhide type=”4″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: B

[/showhide]

 

5. The cat is always left______when we are away.

A. about

B. roundabout

C. right on

D. indoors

[showhide type=”5″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: D

[/showhide]

 

6. You don’t need to be particularly______ for this task but it might help.

A. intelligent

B. intelligence

C. intelligently

D. intelligentsia

[showhide type=”6″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: A

[/showhide]

 

7. The house is_____the rear____the new school.

A. to, of

B. on, with

C. at, alone

D. next to, in

[showhide type=”7″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: A

[/showhide]

 

8. The match will be excellent_____we all play well.

A. and

B. so

C. if

D. but

[showhide type=”8″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: C

[/showhide]

 

9. We’ve never been to Spain,______we?

A. has

B. have

C. haven’t

D. had

[showhide type=”9″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: B

[/showhide]

 

10. “You surely don’t need all this paper, do you?”_____ Frank.

A. yelled

B. said

C. told

D. asked

[showhide type=”10″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: D

[/showhide]

 

11. Do you know_____the bus runs on Sunday?

A. how many

B. which

C. how often

D. what

[showhide type=”11″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: C

[/showhide]

 

12. When the door isn’t open, you_______be able to go in the room.

A. can’t

B. won’t

C. mustn’t

D. haven’t

[showhide type=”12″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: B

[/showhide]

 

13. My teacher,_______ arrived last year, likes to ride his mountain bike.

A. who is

B. whom

C. whose

D. who

[showhide type=”13″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: D

[/showhide]

 

14. The painting could be from_____ European country but I don’t know which, or perhaps____USA.

A. a, the

B. no article, no article

C. the, not article

D. an, an

[showhide type=”14″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: A

[/showhide]

 

15. After _____for miles, they all stopped and set up camp.

A. had walked

B. walked

C. walking

D. were walking

[showhide type=”15″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: C

[/showhide]

 

16. The groundsmen never see eye to______ about the state of the wicket.

A. ball

B. eye

C. hand

D. mouth

[showhide type=”16″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: B

[/showhide]

 

17. It didn’t at any point______to us that we had left the iron on.

A. dawn

B. think

C. mind

D. occur

[showhide type=”17″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: D

[/showhide]

 

18. This equation should be easy to work_______ if you know the basics.

A. out

B. over

C. into

D. about

[showhide type=”18″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: A

[/showhide]

 

19. The games master_______more time on the pitch if he could have.

A. is going to take

B. may have been taking

C. would have taken

D. must be taking

[showhide type=”19″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: C

[/showhide]

 

20. The house_____already_____before the team came in to flatten it.

A. has, fallen down

B. was, falling down

C. is going to, fall down

D. will have, been fallen down

[showhide type=”20″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: B

[/showhide]

 

21. The curtains need some kind of_____because they look very plain.

A. seamstress

B. rail

C. accessory

D. fabric

[showhide type=”21″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: C

[/showhide]

 

22. The river has______so much you can barely see it.

A. reconnoitered

B. revised

C. revamped

D. receded

[showhide type=”22″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: D

[/showhide]

 

23. This painting really does____the thoughts of the painter.

A. put by

B. embody

C. dream

D. develop

[showhide type=”23″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: B

[/showhide]

 

24. This new style of music is a real_____from their older songs.

A. departure

B. beginning

C. banal

D. pitfall

[showhide type=”24″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: A

[/showhide]

 

FOR QUESTIONS 25 AND 26, CHOOSE THE CORRECT SYNONYM OF THE GIVEN WORD.

25. Radical

A. Safe

B. Interesting

C. Sweeping

D. Old-fashioned

[showhide type=”25″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: C

[/showhide]

 

26. Repute

A. Desire

B. Removal

C. Character

D. Prepared

[showhide type=”26″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: C

[/showhide]

 

FOR QUESTIONS 27 AND 28, CHOOSE THE CORRECT ANTONYM OF THE GIVEN WORD.

27. Startle

A. Enthuse

B. Subdue

C. Reduce

D. Promote

[showhide type=”27″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: B

[/showhide]

 

28. Fend

A. Reduce

B. Halt

C. Demonstrate

D. Encourage

[showhide type=”28″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: D

[/showhide]

 

FOR QUESTIONS 29 AND 30, CHOOSE THE OPTION WITH CORRECT SPELLING.

29. What is the spelling of the word that means ‘vividly colourful”?

A. Fluorescent

B. Flourescent

C. Fluorscent

D. Fluorecent

[showhide type=”29″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: A

[/showhide]

 

30. What is the spelling of the word that means “to have a complaint’?

A. Grievense

B. Greivance

C. Grievance

D. Greevanse

[showhide type=”30″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: C

[/showhide]

 

READING

FOR QUESTIONS 31 TO 35, READ THE PASSAGE AND ANSWER THE QUESTIONS THAT FOLLOW.

In January, while exploring the white sands of the beach-side dunes just north of Western Australia’s Wedge Island, Tonya Illman came across an “interesting” bottle. Little did she know that inside the glass container lay an invaluable treasure — a 131-year-old note, the oldest message in a bottle discovered to date!

Tonya, who is still “shaking” with excitement at her lucky find, says, “I picked the bottle up thinking it might look nice on display in my home.” When she peered inside the lidless bottle, she noticed it contained something. Curious, she turned it upside down and out came a damp, neatly rolled piece of paper that had been carefully tied with some string. To avoid damaging it, Tonya took the wet scroll home and placed it in the cooker to dry for a few minutes before carefully unfurling it.

Tonya’s husband, said, “The first thing that caught my eye was the year, 18, something.” Though initially unsure of finding something this old so easily, things changed as he continued reading. It began with some coordinates and the word “aula.”

Wondering if they had stumbled upon a genuine ancient artifact, the Illmans took the note to a curator at the Western Australian Museum. Within a day, he called back to let them know that he had been able to locate a 19th-century German ship named Paula in the Lloyd’s Register, which maintains a list of merchant ships all the way back to the mid-18th-century. Even more exciting was that experts in Germany were able to track down Paula’s logbooks and find an entry by a “Captain O. Diekmann,” which confirmed that a bottle had been tossed overboard on June 12, 1886 – the date on the message. The sailor had also listed the coordinates of the ship’s location, which matched the ones on the note. The ultimate proof of the note’s authenticity was the logbook’s neat script, which paired perfectly with that of the handwritten message.

The curator believed the note remained intact because it was encased in a durable bottle with a narrow opening which allowed little moisture to seep inside, even after the lid came off. The expert speculates, it most likely washed ashore within 12 months after being tossed and remained buried in the thick sand until it was brought
to the surface by the upheaval caused by La recent cyclone.

31. Choose the best title or heading for the passage.

A. Message in a Bottle

B. Ship Found at Sea

C. German Captain Speaks to Australians

D. History Repeats Itself

[showhide type=”31″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: A

[/showhide]

 

32. How was the note dried?

A. In a museum

B. On the beach

C. In the car

D. In the cooker

[showhide type=”32″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: D

[/showhide]

 

33. What was the name of the vessel?

A. Illman

B. Tonya

C. Paula

D. The Curator

[showhide type=”33″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: C

[/showhide]

 

34. What was the final piece of proof?

A. The museum staff

B. The logbook

C. A picture

D. The name of the boat

[showhide type=”34″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: B

[/showhide]

 

35. What does the word “upheaval’ mean in the final paragraph?

A. Harmony

B. Turmoil

C. Reduction

D. Selection

[showhide type=”35″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: B

[/showhide]

 

FOR QUESTIONS 36 TO 40, READ THE PASSAGE AND ANSWER THE QUESTIONS THAT FOLLOW

Though the harmful effects of plastic on wildlife and human health are welldocumented, the versatile material is hard to avoid. Nearly everything we touch, from shopping bags to drinks bottles to food packaging, contains plastic. Now, Amsterdam’s Ekoplaza supermarket is making it a little easier for consumers to reduce consumption of single-use bags and containers, which are clogging our landfills at alarming rates, with a dedicated plastic-free aisle. Believed to be the world’s first, it features seven hundred products, including rice, beans, yogurt, chocolate, milk, cereal, snacks and even meat.

While items still require packaging, everything is housed inside reusable or recyclable containers made of glass, metal, cardboard, and a compostable plasticresembling biofilm material. The unique idea was proposed to the grocery-chain officials by UK-based environmental group A Plastic Planet, which is leading the charge to advocate for at least one plastic-free aisle in supermarkets around the globe. The non-profit has even created a signature “plastic-free” mark to help consumers identify eco-friendly packaging. L“This is a consumer-led campaign,” said group co-founder Sian Sutherland. “We’re a grassroots organisation. So obviously we’re working with industry, and we’re working with the government, but most importantly, we represent the public.”

Ekoplaza, which plans to roll out the plastic-free aisles across its 74 stores by the end of the year, is not the only company trying to reduce plastic waste. In Berlin, the Original Unverpackt grocery store has been trying to change customer habits since 2014 by selling everything, from grains to produce and even lotions and soaps, in bulk. The supermarket, which requires customers to bring their own reusable containers, even carries chewable toothpaste that eliminates the need for a tube.

Though it is encouraging to see companies trying to make a difference, for real change to happen, consumers have to lead the charge by shunning products encased in the polymer, even if it means giving up their favourite food or drink. As Sutherland succinctly put it, “Plastic food and drink packaging remains useful for a matter of days yet remains a destructive presence on the earth for centuries afterwards.”

This is a small step, but it is a step in the right direction. Global levels of plastic in the seas, oceans, rivers and lakes is terrifyingly high and presently on the rise.With more samples being taken around the world, the global scale of the blight of plastics is becoming clear.

36. Choose the best title or heading for the passage.

A. Shopping Locally is Best

B. Plastic Free Shopping

C. Dutch Create a New Type of Packaging

D. One Shop Starts a Revolution

[showhide type=”36″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: B

[/showhide]

 

37. How many items can be bought without plastic?

A. 1

B. 7

C. 74

D. 700

[showhide type=”37″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: D

[/showhide]

 

38. Who is leading the push for non-plastic packaging?

A. A German shop

B. A UK based company

C. The public

D. A Dutch grocery

[showhide type=”38″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: C

[/showhide]

 

39. Customers might have to______.

A. give up their favourite products

B. only shop in one supermarket

C. fight with industry to get what they want

D. ask the government to help

[showhide type=”39″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: A

[/showhide]

 

40. What is the meaning of the word ‘blight in the last paragraph?

A. Curse

B. Potato

C. Joy

D. Usefulness

[showhide type=”40″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: A

[/showhide]

 

SPOKEN AND WRITTEN EXPRESSION

FOR QUESTIONS 41 TO 45, CHOOSE THE MOST SUITABLE OPTION TO COMPLETE EACH CONVERSATION.

41. Al: Come guys, let’s get_______ or we’ll be late.

A. on

B. way

C. going

D. off

[showhide type=”41″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: C

[/showhide]

 

42. Harry: There’s no way I wouldn’t_______ to that party last night.

A. have gone

B. go

C. was going

D. had gone

[showhide type=”42″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: A

[/showhide]

 

43. Son: Dad, do you know what this is?

Father: I haven’t a clue._____it’s a type of fish.

A. Impossible

B. May be

C. Wonder

D. Perhaps

[showhide type=”43″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: D

[/showhide]

 

44. Edward: What is going on here?

Carl: Good question. I haven’t _ _____it out yet.

A. guessed

B. figured

C. donned

D. seen

[showhide type=”44″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: B

[/showhide]

 

45. Marly: I would like to______to see the sea from my room.

A. have been able

B. have been

C. have

D. had been

[showhide type=”45″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: A

[/showhide]

 

ACHIEVERS SECTION

FOR QUESTIONS 46 AND 47, CHOOSE THE CORRECT OPTION TO FILL IN THE BLANK.

46. It is difficult to understand the impact of this weather,_______ __it seems to be quite positive.

A. developmentally

B. inconsequential

C. nevertheless

D. contrary

[showhide type=”46″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: C

[/showhide]

 

47. This ship could never have been found without a good_______of luck.

A. deal

B. dealing

C. dealt

D. being dealt

[showhide type=”47″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: A

[/showhide]

 

48. CHOOSE THE CORRECT ANTONYM OF THE GIVEN WORD.

Jostle

A. Play

B. Repress

C. Enjoy

D. Nudge

[showhide type=”48″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: B

[/showhide]

 

49. CHOOSE THE CORRECT SYNONYM OF THE GIVEN WORD.

Hermetical

A. Wrenching

B. Bilious

C. Esoteric

D. Edible

[showhide type=”49″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: C

[/showhide]

 

50. CHOOSE THE MOST SUITABLE OPTION TO COMPLETE THE CONVERSATION.

Paul: What’s the worst that can happen?
We’re a shoo_____ for the win this time.

A. at

B. on

C. up

D. in

[showhide type=”50″ more_text=”See Answer” less_text=”Hide”]

Answer: D

[/showhide]

 

 

Related Articles

Responses

For Worksheets & PrintablesJoin Now
+