IEO Previous Year Question Paper for Class 7 (English Olympiad 2014, SET A)

Free Download for IEO English Olympiad 2014sample papers for Class 7 from Kidpid.com. Try to solve previous year question paper and increase your chances to qualify for 2nd level English Olympiad Exam. Remember more you practice, more marks you will get in Olympiad exam.

IEO Previous Year Question Paper for Class 7 (2014, Set B)

WORD AND STRUCTURE KNOWLEDGE

FOR QUESTIONS 1 TO 7, Choose The Best Word To Complete Each Sentence.

Example

Denim jeans have been____ fashion for a decade now.

A. of

B. to

C. about

D. in

 

1. Alexander decided to give______year’s books to the orphan.

A. up

B. down

C. away

D. off

[showhide type=”1″ more_text=”See Answer ” less_text=”Hide”]

Answer: C

[/showhide]

 

2. We had to wade___ to the shore.

A. across

B. on

C. above

D. over

[showhide type=”2″ more_text=”See Answer ” less_text=”Hide”]

Answer: A

[/showhide]

 

3. They heard the referee_ __off the game as soon as it started raining.

A. put

B. bring

C. blow

D. call

[showhide type=”3″ more_text=”See Answer ” less_text=”Hide”]

Answer: D

[/showhide]

 

4. We have ordered ___cake so everyone will be able to have a second helping.

A. not much

B. considerable amount of

C. considerable amount

D. enough

[showhide type=”4″ more_text=”See Answer ” less_text=”Hide”]

Answer: D

[/showhide]

 

5. My mother is___my uncle.

A. generous than

B. more generous

C. most generous

D. more generous than

[showhide type=”5″ more_text=”See Answer ” less_text=”Hide”]

Answer: D

[/showhide]

 

6. When Ben gave his job to start a business, everyone thought he was crazy.

A. in

B. up

C. to

D. off

[showhide type=”6″ more_text=”See Answer ” less_text=”Hide”]

Answer: B

[/showhide]

 

7. If I won the lottery, I ___ cruise.

A. would

B. would be able

C. would like

D. would to

[showhide type=”7″ more_text=”See Answer ” less_text=”Hide”]

Answer: A

[/showhide]

 

FOR QUESTIONS 8 AND 9, CHOOSE THE BEST WORD FROM THE OPTIONS TO REPLACE THE WORD IN BOLD.

Example –

Ramon embraced his friend warmly at the station.

A. Cuddled

B. Cradled

C. Embarrassed

D. Hugged

 

8. The team trudged up the mountains with great difficulty, after a long hot day.

A. Walked heavily upwards

B. Walked fast upwards

C. Walked barefoot upwards

D. Walked lightly upwards

[showhide type=”8″ more_text=”See Answer ” less_text=”Hide”]

Answer: A

[/showhide]

 

9. She remembers vividly, the first time she held her baby in her arms.

A. Barely

B. Fortunately

C. Completely

D. Clearly

[showhide type=”9″ more_text=”See Answer ” less_text=”Hide”]

Answer: D

[/showhide]

 

CHOOSE THE APPROPRIATE IDIOM.

10. It was a __ to swallow, when she lost the elections.

A. bitter pill

B. sour grape

C. slow truth

D. sour capsule

[showhide type=”10″ more_text=”See Answer ” less_text=”Hide”]

Answer: A

[/showhide]

 

FOR QUESTIONS 11 TO 13, CHOOSE THE PART OF THE SENTENCE THAT HAS AN ERROR.

Example :

A. I use to

B. eat a lot of

C. junk food

D. when I was a child

 

11.

A. the teacher

B. was satisfy

C. with our daughter’s progress

D. during this term

[showhide type=”11″ more_text=”See Answer ” less_text=”Hide”]

Answer: B

[/showhide]

 

12.

A. i does

B. come to

C. the center of town

D. once in a while

[showhide type=”12″ more_text=”See Answer ” less_text=”Hide”]

Answer: A

[/showhide]

 

13.

A. This was

B. going to be

C. his first visit to the zoo

D. and he wanted to make the best

[showhide type=”13″ more_text=”See Answer ” less_text=”Hide”]

Answer: D

[/showhide]

 

FOR QUESTIONS 14 TO 17, CHOOSE THE BEST OPTION TO COMPLETE EACH SENTENCE.

Example_

Peter___her a kiss as he walked up the plank of the ship and she stood crying there.

A. held

B. blew

C. hugged

D. wrote

 

14. The Taj Mahal is a____monument on the banks of the river Yamuna.

A. modern

B. historical

C. expensive

D. polluted

[showhide type=”14″ more_text=”See Answer ” less_text=”Hide”]

Answer: B

[/showhide]

 

15. The manager refused____him leave for next Friday.

A. to grant to

B. and granted

C. granting for

D. to grant

[showhide type=”15″ more_text=”See Answer ” less_text=”Hide”]

Answer: D

[/showhide]

 

16. She___the carrots, diced the boiled potatoes and sliced the cucumbers for the salad.

A. baked

B. grated

C. whisked

D. cutted

[showhide type=”16″ more_text=”See Answer ” less_text=”Hide”]

Answer: B

[/showhide]

 

17. Scientists have finally____for happiness.

A. recognized

B. known

C. invented

D. discovered

[showhide type=”17″ more_text=”See Answer ” less_text=”Hide”]

Answer: D

[/showhide]

 

FOR QUESTIONS 18 TO 21, MATCH THE SENTENCES WITH THE WORDS GIVEN BELOW.

18. “Watch out! There is a pothole.”_____

19. “Turn right to reach Parliament House.”_____

20. “Could you open the door for me?”______

21. “I think you should go to a doctor as you’ve been unwell more than a week now.”____

A. A caution

B. A request

C. An announcement

D. A suggestion

[showhide type=”18″ more_text=”See Answer ” less_text=”Hide”]

Answer 18: A

Answer 19: C

Answer 20: B

Answer 21: D

[/showhide]

 

FOR QUESTIONS 22 AND 23, HOW MANY WORDS ARE MISSPELT IN THE SENTENCES GIVEN BELOW?

Example :

Anne approached the windowpain with steady steps.

A. 0

B. 1

C. 2

D. 3

 

22. Overall, it has been notised that the saddest people live the shortest.

A. 1

B. 2

C. 3

D. 0

[showhide type=”22″ more_text=”See Answer ” less_text=”Hide”]

Answer: A

[/showhide]

 

23. Its long been known that education is not only knowing how to read and vright.

A. 1

B. 2

C. 3

D. 0

[showhide type=”23″ more_text=”See Answer ” less_text=”Hide”]

Answer: B

[/showhide]

 

FOR QUESTIONS 24 TO 27, CHOOSE THE RIGHT ANSWER TO COMPLETE THE SENTENCE.

Example:

Anne’s __ approach to life troubled her mother.

A. fatal

B. pessimistic

C. hugged

D. wrote

 

24. Brain scans have____ that business acumen is related with childhood experiences.

A. printed

B. revealed

C. showed

D. declared

[showhide type=”24″ more_text=”See Answer ” less_text=”Hide”]

Answer: B

[/showhide]

 

25. The walls of New York city are ___with graffiti.

A. covered

B. made

C. looked

D. brought

[showhide type=”25″ more_text=”See Answer ” less_text=”Hide”]

Answer: A

[/showhide]

 

26. Teacher : “People are___ to learn a new language.”

A. seldom

B. often times

C. often

D. easy

[showhide type=”26″ more_text=”See Answer ” less_text=”Hide”]

Answer: C

[/showhide]

 

27. The use of mobile phones is ___  in most educational institutes.

A. banned

B. developed

C. appropriate

D. none of the above

[showhide type=”27″ more_text=”See Answer ” less_text=”Hide”]

Answer: A

[/showhide]

 

READING

FOR QUESTIONS 28 TO 33, READ THE PASSAGE AND ANSWER THE QUESTIONS THAT FOLLOW

Ancient Egypt

Ancient Egypt is known for its Sphinx and Pyramids. However, it is also gaining popularity about the kind of leadership structure that it followed. Egyptian economy was based on agriculture and therefore the floods would cause great havoc in the country. The most powerful people in the country in this kind of scenario were not the king and queen, but the priests.

They conducted the most elaborate ceremonies, either to pray for rains, or to stop floods. The decorative and extravagant rituals were conducted by the priests to gain immense power over the common man. They also used several different kinds of myths and symbols to mystify the religion. A better way for the people of Egypt would have been to have measuring devices to know the fall and rise of the river Nile that affected their lives to such an extent. The lack of information for the citizens was the major reason for them to have depended on the priests.

28. What is Egypt attaining a reputation for?

  1. Leadership structure
  2. Nile
  3. Sphinx
  4. Pyramids

A. 1 and 2

B. 3 and 4

C. Only 1

D. Only 4

[showhide type=”28″ more_text=”See Answer ” less_text=”Hide”]

Answer: C

[/showhide]

 

29. Which word in the passage means ‘ornamental, pretty and attractive’?

A. Economy

B. Decorative

C. Mystify

D. Fable

[showhide type=”29″ more_text=”See Answer ” less_text=”Hide”]

Answer: B

[/showhide]

 

30. As stated in the passage, the priests were_____

A. the principal character

B. money minded

C. great leaders

D. extremely powerful

[showhide type=”30″ more_text=”See Answer ” less_text=”Hide”]

Answer: D

[/showhide]

 

31. Which of the options can replace the word ‘myth’ as used in the passage?

A. Antics

B. Heroics

C. Tales

D. Mysteries

[showhide type=”31″ more_text=”See Answer ” less_text=”Hide”]

Answer: C

[/showhide]

 

32. According to the passage, which of the following sentences is true?

A. The people of Egypt liked depending on the priests.

B. The lack of information made the people depend on the priests.

C. The people of Egypt were keen to perform elaborate ceremonies.

D. The people of Egypt knew how to study the river Nile.

[showhide type=”32″ more_text=”See Answer ” less_text=”Hide”]

Answer: B

[/showhide]

 

33. The word “elaborate’ as used in the passage can be replaced by____

A. category

B. leadership

C. extravagant

D. system

[showhide type=”33″ more_text=”See Answer ” less_text=”Hide”]

Answer: C

[/showhide]

 

FOR QUESTIONS 34 TO 39, READ THE PASSAGE AND ANSWER THE QUESTIONS THAT FOLLOW.

Children can learn to be charitable, giving and magnanimous from a very young age. Holidays are the perfect time not only for family bonding but also narrowing down on your favorite charities and giving to them. The commonest things that people end up doing on holidays are travel, visit friends and family, eat and celebrate. However, the positive side to festivities and celebrations is the ability to be able to give back to our communities and the less privileged.

Every parent has a responsibility to instill in their children, the need to be charitable and kind. This can be done throughout the year, by being role models for their children. By doing this, the parent not only helps the society at large, but also their children. Children who are giving have been known to have a high self esteem and are extremely confident. They are more assertive and able to question what is happening around them. It also helps them to be grateful and appreciate all the good things that they have. To optimize results, start when your children are as young as 2 years!

34. The author feels that holidays are the perfect time to be_____

A. courageous

B. strong

C. charitable

D. religious

[showhide type=”34″ more_text=”See Answer ” less_text=”Hide”]

Answer: C

[/showhide]

 

35. The author feels that it is only the parent’s responsibility to teach how to be kind. This sentence is_____

A. false

B. not mentioned

C. a falsehood

D. true

[showhide type=”35″ more_text=”See Answer ” less_text=”Hide”]

Answer: B

[/showhide]

 

36. The author’s opinion is that to get the best results, start_____

A. when children are young

B. when children are just born

C. when children are two years

D. at any time

[showhide type=”36″ more_text=”See Answer ” less_text=”Hide”]

Answer: C

[/showhide]

 

37. According to the author, the best thing about festivities is the ability to_____

A. give back to society

B. have fun

C. travel

D. be with family and friends

[showhide type=”37″ more_text=”See Answer ” less_text=”Hide”]

Answer: A

[/showhide]

 

38. What does the author say about parents?

A. They have a huge responsibility.

B. They are the caretakers.

C. They have to be role models.

D. They love their children.

[showhide type=”38″ more_text=”See Answer ” less_text=”Hide”]

Answer: C

[/showhide]

 

39. What does the author feel about children who are magnanimous?

  1. They are more assertive.
  2. They have the best view in the world.
  3. They are confident.
  4. They grow up to be successful.

A. 1 and 3

B. 1, 2 and 4

C. 2 and 4

D. 1 and 4

[showhide type=”39″ more_text=”See Answer ” less_text=”Hide”]

Answer: A

[/showhide]

SPOKEN AND WRITTEN EXPRESSION

FOR QUESTIONS 40 TO 45, CHOOSE THE BEST OPTION FOR THE GIVEN SITUATIONS.

Example

Ann: “Have you invited Robert?” Bob: “___”

A. I forgot to invite him

B. Let me just check

C. It slipped my mind

D. All of the above

 

40. You have just entered a restaurant and the waiter approaches you. What will you tell him?

A. “Can I have the menu please?’

B. “What’s the speciality for today?’

C. “Do you serve chicken?’

D. “Do you have any free table?’

[showhide type=”40″ more_text=”See Answer ” less_text=”Hide”]

Answer: D

[/showhide]

 

41. Jack: “Could you look after my pet for an hour please, while I’m away?” Jane: “____”

A. Absolutely not!

B. No way!

C. I’ll do it later.

D. Sure, I’d love to.

[showhide type=”41″ more_text=”See Answer ” less_text=”Hide”]

Answer: D

[/showhide]

 

42. Amanda is writing a letter to her aunt, Victoria. How will she begin her letter?

A. Dear Victoria,

B. Dearest aunt,

C. Honourable aunt,

D. Dear Ms. Victoria,

[showhide type=”42″ more_text=”See Answer ” less_text=”Hide”]

Answer: B

[/showhide]

 

43. Shopper: “I wonder if you have these shoes in size 6.”

Shop assistant: “____  I’ll check the stock.”

A. What’s the hurry!

B. Could you wait like the others?

C. Could you please wait for a moment?

D. I need some time, wait.

[showhide type=”43″ more_text=”See Answer ” less_text=”Hide”]

Answer: C

[/showhide]

 

44. In a meeting:

Speaker 1: “I think this product will sell well in the market.”

Speaker 2: “ _____”

A. I fully agree to you

B. I think same too

C. I’m fully agreeable

D. I agree with you

[showhide type=”44″ more_text=”See Answer ” less_text=”Hide”]

Answer: D

[/showhide]

 

45. Which is the best way to end an email?

A. Best Regards

B. Cheers

C. Adios

D. Best regards

[showhide type=”45″ more_text=”See Answer ” less_text=”Hide”]

Answer: D

[/showhide]

 

ACHIEVERS SECTION

CHOOSE THE APPROPRIATE IDIOM.

46. He’s the captain of our school, but is not able to manage things. We think he has______ than he can chew.

A. eaten more

B. cooked much more

C. bitten off more

D. swallowed more

[showhide type=”46″ more_text=”See Answer ” less_text=”Hide”]

Answer: C

[/showhide]

 

CHOOSE THE BEST OPTION TO COMPLETE THE SENTENCE.

47. It is_____ that the Egyptians knew all about cultivation.

A. said

B. say

C. tell

D. to believe

[showhide type=”47″ more_text=”See Answer ” less_text=”Hide”]

Answer: A

[/showhide]

 

CHOOSE THE PART OF THE SENTENCE THAT HAS AN ERROR.

48.

A. Her mother

B. is keen on

C. sending her

D. at university.

[showhide type=”48″ more_text=”See Answer ” less_text=”Hide”]

Answer: D

[/showhide]

 

FOR QUESTIONS 49 AND 50, CHOOSE THE BEST OPTION FOR THE GIVEN SITUATIONS.

49. Samantha: “You look worried! What’s on your mind?”

Prem: “______really unnerves me!”

A. I’m not in favor,

B. Going to the dentist

C. Sorry, I am busy

D. What a pity, I hate this

[showhide type=”49″ more_text=”See Answer ” less_text=”Hide”]

Answer: B

[/showhide]

 

50. “Hi, I’m Susan.”

“Hi, Susan_______

A. Myself Ram.

B. Fine, thank you.

C. Are you fine?

D. I’m Ram.

[showhide type=”50″ more_text=”See Answer ” less_text=”Hide”]

Answer: D

[/showhide]

Related Articles

Responses

For Worksheets & PrintablesJoin Now
+