IEO Previous Year Question Paper for Class 7 (English Olympiad 2014, SET B)

Free Download for IEO English Olympiad  2014 sample papers for Class 7 from Kidpid.com. Try to solve previous year question paper and increase your chances to qualify for 2nd level English Olympiad Exam. Remember more you practice, more marks you will get in Olympiad exam.

IEO Previous Year Question Paper for Class 7 (2014, Set B)

WORD AND STRUCTURE KNOWLEDGE

FOR QUESTIONS 1 TO 5, CHOOSE THE BEST WORD TO COMPLETE EACH SENTENCE.

Example My sister borrowed my coat yesterday. I have a feeling she’s not going to give it___

A. in

В. up

C. into

D. back

 

1. I asked____  if anyone had seen my wallet in class.

A. around

B. on

C. above

D. over

[showhide type=”1″ more_text=”See Answer ” less_text=”Hide”]

Answer: A

[/showhide]

 

2. Benny picked ____his mother’s birthday card after spending hours in the shop.

A. up

B. down

C. out

D. off

[showhide type=”2″ more_text=”See Answer ” less_text=”Hide”]

Answer: C

[/showhide]

 

3.______snakes are dangerous.

A. Not much

B. Very few

C. Considerable amount

D. Enough

[showhide type=”3″ more_text=”See Answer ” less_text=”Hide”]

Answer: B

[/showhide]

 

4. My sister is a __cook than my mother.

A. good

B. well

C. best

D. better

[showhide type=”4″ more_text=”See Answer ” less_text=”Hide”]

Answer: D

[/showhide]

 

5. The girl broke_____ , when the police arrested her brother.

A. in

B. down

C. to

D. off

[showhide type=”5″ more_text=”See Answer ” less_text=”Hide”]

Answer: B

[/showhide]

 

FOR QUESTIONS 6 AND 7, CHOOSE THE BEST WORD FROM THE GIVEN OPTIONS.

Example

Four____ men entered the bank and shot the security guards.

A. masked

B. brave

C. musketeers

D. mammoth

 

6. She was in absolute ____after the operation.

A. agony

B. pain

C. worry

D. trauma

[showhide type=”6″ more_text=”See Answer ” less_text=”Hide”]

Answer: A

[/showhide]

 

7. She was_____and felt utter loathing for the violence shown in the movie.

A. attracted

B. enchanted

C. hateful

D. repulsed

[showhide type=”7″ more_text=”See Answer ” less_text=”Hide”]

Answer: D

[/showhide]

 

FOR QUESTIONS 8 AND 9, CHOOSE THE APPROPRIATE IDIOM.

Example

The teacher went through my report with a____, before submitting it to the principal.

A. fine tooth comb

B. fine teeth comb

C. the perfect fine comb

D. complete comb

 

8. My baby brother is a _____always irritating me.

A. pain in the neck

B. agony in my stomach

C. headache

D. wet blanket

[showhide type=”8″ more_text=”See Answer ” less_text=”Hide”]

Answer: A

[/showhide]

 

9. She needs to attend anger management classes, as she gets angry at the____

A. on a whim

B. at all odds

C. drop of a hat

D. event of

[showhide type=”9″ more_text=”See Answer ” less_text=”Hide”]

Answer: C

[/showhide]

 

FOR QUESTIONS 10 TO 12, CHOOSE THE PART OF THE SENTENCE THAT HAS AN ERROR.

Example

A. I give

B. my new car

C. to a new mechanic

D. for repair.

 

10.

A. Oprah Winfrey

B. is an intelligent

C. and bright woman

D. with heart of gold.

[showhide type=”10″ more_text=”See Answer ” less_text=”Hide”]

Answer: D

[/showhide]

 

11.

A. Last year’s

B. black trousers

C. is too tight

D. for me.

[showhide type=”11″ more_text=”See Answer ” less_text=”Hide”]

Answer: C

[/showhide]

 

12.

A. My sister

B. is studying

C. for two hours

D. now

[showhide type=”12″ more_text=”See Answer ” less_text=”Hide”]

Answer: B

[/showhide]

 

FOR QUESTIONS 13 TO 17, CHOOSE THE BEST OPTION TO COMPLETE EACH SENTENCE.

Example

Her____has increased, after she got home from the hospital.

A. hunger

B. appetite

C. want for food

D. hunger pangs

 

13. Her parents _____in her a love for reading.

A. installed

B. instilled

C. inspired

D. impressed

[showhide type=”13″ more_text=”See Answer ” less_text=”Hide”]

Answer: B

[/showhide]

 

14. This was his_______with the dentist.

A. frequent

B. regularly

C. usually

D. routine

[showhide type=”14″ more_text=”See Answer ” less_text=”Hide”]

Answer: D

[/showhide]

 

15. His mother____him that things would become better.

A. reassure

B. to reassure

C. is reassuring

D. reassured

[showhide type=”15″ more_text=”See Answer ” less_text=”Hide”]

Answer: D

[/showhide]

 

16. She was______, when her son was not able to speak, like the other children.

A. happy

B. worried

C. anxiously

D. cut throat

[showhide type=”16″ more_text=”See Answer ” less_text=”Hide”]

Answer: B

[/showhide]

 

17. The child flopped down______on the floor, amongst the toys.

A. silently

B. raggedly

C. slowly

D. clumsily

[showhide type=”17″ more_text=”See Answer ” less_text=”Hide”]

Answer: D

[/showhide]

 

FOR QUESTIONS 18 TO 21, MATCH THE SENTENCES WITH THE WORDS BELOW.

18. “Dare you answer back to me like that?”______

19. “Silence please, hospital ahead.”_____

20. “Would you mind lending me your jacket for the evening?”______

21. “Do you think footballers are paid, way too much?”______

A. A threat

B. A request

C. An announcement

D. A question to elicit

[showhide type=”18″ more_text=”See Answer ” less_text=”Hide”]

Answer 18: A

Answer 19: C

Answer 20: B

Answer 21: D

[/showhide]

 

FOR QUESTIONS 22 AND 23, HOW MANY WORDS ARE MISSPELT IN THE SENTENCES GIVEN BELOW?

Example

The gigantik allay in front of us was a spectaquelar sight.

A. 1

B. 2

C. 3

D. 0

 

22. She wondered aloud, “What is the secret to sucess in competetive exams?’

A. 1

B. 2

C. 3

D. 0

[showhide type=”22″ more_text=”See Answer ” less_text=”Hide”]

Answer: B

[/showhide]

 

23. The couple said that their marriege has been a success because of the sacrifices maid by them.

A. 1

B. 2

C. 3

D. 0

[showhide type=”23″ more_text=”See Answer ” less_text=”Hide”]

Answer: B

[/showhide]

 

FOR QUESTIONS 24 TO 27, CHOOSE THE RIGHT ANSWER TO COMPLETE THE SENTENCE.

Example

The ____of the city is becoming more expensive than the city center.

A. outraged

B. outrageous

C. outskirts

D. overwhelm

 

24. The bird looked pretty______for this part of the countryside. No one had seen such a bird in decades.

A. habitual

B. unusual

C. gaudy

D. awkward

[showhide type=”24″ more_text=”See Answer ” less_text=”Hide”]

Answer: B

[/showhide]

 

25. He decided to______his brother a flying lesson for his twenty-first birthday.

A. gift

B. gift away

C. gift to

D. gift off

[showhide type=”25″ more_text=”See Answer ” less_text=”Hide”]

Answer: A

[/showhide]

 

26. Teacher: ‘People have great ____their accomplishments.’

A. honor

B. haughtiness

C. pride

D. prudence

[showhide type=”26″ more_text=”See Answer ” less_text=”Hide”]

Answer: C

[/showhide]

 

27. The doctors were unable to _____what was wrong with the baby, even after a battery of tests.

A. diagnose

B. symptoms

C. prognosis

D. find about

[showhide type=”27″ more_text=”See Answer ” less_text=”Hide”]

Answer: A

[/showhide]

 

READING

FOR QUESTIONS 28 TO 33, READ THE PASSAGE AND ANSWER THE QUESTIONS THAT FOLLOW

The children of today have a host of information and knowledge sources. In fact, they have so many choices at their fingertips, that it can be quite daunting. In comparison to the present, childhood for their parents was different. They would go to libraries or refer to encyclopedias to gather information. They would also tend to look up to the elders around them for knowledge and guidance. This ensured that they were far more active and social.

Today’s children have to be sweet-talked into going outdoors, whereas for their parents, the beach, the parks, the forests meant fun and adventure. Nowadays, children are more likely to remain indoors, with their laptops and video games for company. This can be detrimental to their health, and in the long run, lead to a lot of health concerns. This has been time and again told by health specialists. All in all, the children of today need to be more active.

28. According to the passage, the children of today have ______information and knowledge sources.

A. enough of

B. quite few

C. plenty of

D. a variety of

[showhide type=”28″ more_text=”See Answer ” less_text=”Hide”]

Answer: D

[/showhide]

 

29. Which word in the passage means ‘to convince persuasively”?

A. Time and again

B. To sweet-talk

C. To source

D. To ask

[showhide type=”29″ more_text=”See Answer ” less_text=”Hide”]

Answer: B

[/showhide]

 

30. As stated in the passage, the outdoors meant great _____, in the times of their parents.

A. fun and excitement

B. boredom

C. voyage

D. expedition

[showhide type=”30″ more_text=”See Answer ” less_text=”Hide”]

Answer: A

[/showhide]

 

31. Why would their parent’s generation look up to their elders?

A. For more information

B. For support and leadership

C. For knowledge and direction

D. For more insights

[showhide type=”31″ more_text=”See Answer ” less_text=”Hide”]

Answer: C

[/showhide]

 

32. According to the passage, which of the following sentences is true?

A. Children must mix outdoors and indoor games.

B. Children in order to be healthy need to be active.

C. Children who are active do better at school.

D. Parents need to be more active to be the right role model.

[showhide type=”32″ more_text=”See Answer ” less_text=”Hide”]

Answer: B

[/showhide]

 

33. The word “detrimental” as used in the passage can be replaced by_____

A. harmless

B. beneficial

C. damaging

D. disturbance

[showhide type=”33″ more_text=”See Answer ” less_text=”Hide”]

Answer: C

[/showhide]

 

FOR QUESTIONS 34 TO 39, READ THE PASSAGE AND ANSWER THE QUESTIONS THAT FOLLOW

The latest statistics show that more and more students are opting to go to university, than ever before. Universities are gearing up to offer more courses, that are suited to the modern world. Surprisingly more and more women and people from deprived communities are attending university, in order to better their career prospects.

Most students, who are at university, claim it to be the most transformational event of their life. Well-qualified students get excellent campus placements, and have a sure shot life of success waiting ahead for them.

The availability of scholarships has greatly helped students from low-income backgrounds to pursue their university dreams. Overall, there has been an 8% increase in student enrolment seen throughout the globe.

34. The author feels that the latest facts show a/an____ in university enrolment.

A. slow downslide

B. significant decline

C. escalation

D. deterioration

[showhide type=”34″ more_text=”See Answer ” less_text=”Hide”]

Answer: C

[/showhide]

 

35. The author feels that the availability of______has spurred university enrolments.

A. dreams

B. grants

C. installments

D. hopes

[showhide type=”35″ more_text=”See Answer ” less_text=”Hide”]

Answer: B

[/showhide]

 

36. The author’s opinion is that more students are attending university because of______

A. their love for learning

B. the new courses being offered

C. guaranteed success in life

D. being able to make friends

[showhide type=”36″ more_text=”See Answer ” less_text=”Hide”]

Answer: C

[/showhide]

 

37. According to the author, increasing number of______are attending universities to better their future prospects.

A. women and students from deprived communities

B. women and students from deprived countries

C. women and men from communities

D. women and men from countries

[showhide type=”37″ more_text=”See Answer ” less_text=”Hide”]

Answer: A

[/showhide]

 

38. What does the author say about the overall enrolment?

A. Women are responsible for the increase.

B. Students get seats, so the increase.

C. It has increased all over the globe.

D. Transformational to students.

[showhide type=”38″ more_text=”See Answer ” less_text=”Hide”]

Answer: C

[/showhide]

 

39. What does the author feel, about the impact of a university education?

  1. It propels students to a better future.
  2. It is the best thing in the world.
  3. It is a transformational event.
  4. It is a celebratory event.

A. 1 and 3

B. 1 and 4

C. 2 and 4

D. 3 and 4

[showhide type=”39″ more_text=”See Answer ” less_text=”Hide”]

Answer: A

[/showhide]

 

SPOKEN AND WRITTEN EXPRESSION

FOR QUESTIONS 40 TO 45, CHOOSE THE BEST POLITE OPTION FOR THE GIVEN SITUATIONS.

Example

Sam (a manager): ‘Are you clear about what to do tomorrow?’

Racheal (an employee) : _______

A. You should tell us more, much more.

B. Yes, I’ve understood what I’m expected to do.

C. I probably know what I need to do.

D. Why are you asking me this?

 

40. Sarah: ‘Is this Dr. Watt’s office?’

Receptionist______

A. Look at the board (smiles).

B. Yes. It is!

C. Sorry, the doctor is very busy today.

D. Why are you asking me this?

[showhide type=”40″ more_text=”See Answer ” less_text=”Hide”]

Answer: B

[/showhide]

 

41. Visitor: ‘What time does the flight from London arrive?

Airline crew: _______

A. Absolutely late it is today

B. No way is it ever on time

C. Wait for the announcement like the others

D. Wait a moment please, I’ll find that out for you

[showhide type=”41″ more_text=”See Answer ” less_text=”Hide”]

Answer: D

[/showhide]

 

42. Amanda: ‘Hi, Nick, how are you?’
Nick:______

A. I’m fine. Thanks for asking.

B. I’m fine with my family.

C. Amanda, How are you?

D. Dear, I’m fine too!

[showhide type=”42″ more_text=”See Answer ” less_text=”Hide”]

Answer: A

[/showhide]

 

43. Shopper: ‘Do you have the same sized shirt in dark blue?’
Shop assistant: ‘ ___

A. If you’ll just waiting for a moment.

B. Could you just wait along with the others?

C. Could you please wait for a moment while I check the stock?

D. I need some time, wait for your turn.

[showhide type=”43″ more_text=”See Answer ” less_text=”Hide”]

Answer: C

[/showhide]

 

44. Speaker 1: ‘Ladies and gentlemen, thank you for attending the meeting. This year has been a tremendously successful one for the company.’

Speaker 2: ____

A. I fully agree to you

B. I think the same too

C. I’m fully agreeable

D. I second that

[showhide type=”44″ more_text=”See Answer ” less_text=”Hide”]

Answer: D

[/showhide]

 

45. Andy: ‘Could I speak to Mr. Smith please?’

Bill:____

A. Let me please check him and availability.

B. Cheers! He is in his cabin. Wait!

C. He’s gone out and not in his seat.

D. Let me please check whether he is available.

[showhide type=”45″ more_text=”See Answer ” less_text=”Hide”]

Answer: D

[/showhide]

 

ACHIEVERS SECTION

CHOOSE THE PART OF THE SENTENCE  THAT HAS AN ERROR .

46.

A. She struggle

B. through the most

C. difficult times

D. to be able to go to school.

[showhide type=”46″ more_text=”See Answer ” less_text=”Hide”]

Answer: A

[/showhide]

 

FOR QUESTIONS 47 AND 48, CHOOSE THE BEST WORD/PHRASE TO COMPLETE EACH SENTENCE.

47. The teacher____the class on their decision to get lesser home assignments.

A. let

B. went

C. saw

D. backed

[showhide type=”47″ more_text=”See Answer ” less_text=”Hide”]

Answer: D

[/showhide]

 

48. If you heat ice, it______

A. melts

B. would melt

C. be melting

D. melt

[showhide type=”48″ more_text=”See Answer ” less_text=”Hide”]

Answer: A

[/showhide]

 

FOR QUESTIONS 49 AND 50, CHOOSE THE BEST POLITE OPTION FOR THE GIVEN SITUATIONS.

49. Your mother asked you to complete your homework yesterday. You did not do it, while your friend did it and got a good remark from the teacher. What will you say to your classmate who has completed hers?

A. How I wish, the homework was easy.

B. I know the homework for tomorrow.

C. Most of us like doing homework on weekdays.

D. I wish I’d listened to mom and done the homework.

[showhide type=”49″ more_text=”See Answer ” less_text=”Hide”]

Answer: D

[/showhide]

 

50. Rajni: “Hi Susan, let’s go watch a movie, this evening.’

Susan:_______

A. That’s a good idea!

B. Fine, thank you.

C. Are you fine?

D. I’m not in favour of that.

[showhide type=”50″ more_text=”See Answer ” less_text=”Hide”]

Answer: A

[/showhide]

 

Related Articles

Responses



For Worksheets & PrintablesJoin Now
+